1-годишен платен отпуск – ето какво е сабатикал и защо ни е страшно нужен

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 14:12

1-годишен платен отпуск – ето какво е сабатикал и защо ни е страшно нужен

Акценти:

  • Отпуск - продължителен
  • Квалификация - повишаване
  • Възможност - отлична

Свързани:

Да не ходиш 1 година на работа. Да се занимаваш с това, което ти харесва, да си построиш дом, да виждаш как растат децата ти. А след това да се върнеш и да се изстреляш нагоре по кариерната стълбица. Звучи като мечта. Но това е реалност. Това е сабатикал.

В мрежата все по-често се появяват статии как успешни мениджъри зарязват работата и заминават далеч от мегаполисите. Една от основните причини за дауншифтинга е прегарянето.

В яростната борба за фалшивия успех хората прекарват по 12 часа дневно, като не обръщат внимание на хроничната умора, недоспиването и здравословните проблеми.

Споразумяват се със съвестта си и се стараят да не гледат близките в очите си, и всеки път казват, че ще завършат проекта и тогава ще бъдат с тях.

А когато нивото на стреса и фрустрацията достига кошмарно ниво, не остават нито морални, нито физически сили, и те тръгват да бягат. Да зарежеш работата изглежда единственият изход. Но това не е така.

Какво е това сабатикал?

От английски сабатикал буквално се превежда като спирам да правя нещо. И думата е свързана с библейското писание, където подобна дума означава свещен ден за отдих.

Сабатикал всъщност означава платен или частично платен продължителен отпуск с продължителност от 3 месеца до 1 година, и повече с гарантирано запазване на работното място на служителя.

С други думи това е пауза в работата, професионален тайм-аут.

Явлението се заражда още през 19-ти век в Харвард. Професорите, които работили 6 години в университета, получавали право да излязат в 1-годишен творчески отпуск.

Така можели спокойно да си пишат научните трудове, без да се разсейват с преподаване.

През 21-век сабатикал отново станал търсен. Според статистическите изследвания, 29% от американските компании предоставят на своите служители продължителна отпуска.

Сред тях са такива гиганти като Гугъл, Интел, АйБиЕм, Ибей, Американ Експрес и други.

А също и много европейски компании. Така например, всеки служител на БМВ, независимо от длъжността, може да си вземе 6 месеца отпуск. По време на отсъствието е длъжен да разпредели своята работа между колегите си.

Концепцията за непрекъсната работа в продължение на 40 години с излизане в пенсия накрая е вече доста остаряла. Хората са длъжни да имат възможност да си вземат кариерни тайм-аути.

Моделите варират – някъде отпуската се плаща напълно, някъде частично. В Дания съществува държавна програма за финансова подкрепа на служителите, взели отпуска.

Някои компании са готови да се разделят със служителите си за 3-6 месеца, други пък ги пускат за няколко години. Единственото условие, за да има сабатикал, е гаранция за запазването на работното място на служителя.

Защо е нужен сабатикал?

Най-честата причина, заради която хората си взимат такава отпуска – е да си повишат квалификацията. Когато познаваш работата, като 5-те пръста на ръката си, започваш да скучаеш.

Изглежда, че това е твоят таван. Като се стреми да разшири своите интелектуални хоризонти, човек си взима допълнителен отпуск и го разходва за получаване на допълнително образование, изучаване на чужди езици и т.н.

За много хора от сабатикала започва пътят към тяхната мечта. Хиляди хора си мечтаят за нещо свое, но се боят да напуснат работа.

Продължителният отпуск е отлична възможност да се пробва нещо. Например, Випин Гойял стартирал свой бизнес, докато свършил 1-годишният му отпуск, вече бил привлякъл 1.5 милиона инвестиции.

1-годишен платен отпуск – ето какво е сабатикал и защо ни е страшно нужен
4.5 (89.39%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 14:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи