10 грешки, които пречат да бягате леко

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 22:10

10 грешки, които пречат да бягате леко

Акценти:

  • Стъпала - докосване
  • Наклоняване - навик
  • Колене - вдигане

Свързани:

Правилната техника на бягането е гаранция за добри резултати и липса на травми. Какви грешки пречат на бегачите да постигат това и да получават удоволствие от тренировките.

1. Гледате надолу

Начинаещите бегачи често си гледат в краката, а трябва напред. Така шията няма да бъде прегъната и ще се запази правилната стойка. Не се страхувайте да не паднете и гледайте към въображаемата линия на финиша напред.

2. Неправилно сте избрали маратонки

Размерът, ширината, тип подметка и височината от предната част до петата – тук повечето грешат. Ако от бягане ви боли стъпалото, най-вероятно неправилно сте подбрали маратонките.

Следва да се отчита при покупка, че размерът на спортните обувки трябва да е с 1 номер по-голям, отколкото ежедневните.

И разбира се, не трябва да се избира модел, като се основаваме само на външния вид, цвета и модните тенденции – трябва да се пробват различни модели. В някои магазини има бягащи пътеки за тест.

3. Правите твърде големи крачки

Ако по време на бягане, напомняте газела – стъпалото при приземяване силно надминава бедрото – следва да се замислите. Разбира се, газелите са бързи, но имат здрави копита.

А човешките крака се натоварват прекалено много при такъв стил на бягане. Искате да бягате по-бързо? Помнете, че това зависи от седалищните мускули и разгъващите на бедрата – включете в тренировъчния план силова тренировка за крака.

4. Кръстосвате ръце

Ако дясната ръка при бягане се движи наляво, а лявата – направо, това говори за нестабилност на торса. Такива движения понижават скоростта.

Укрепвайте мускулите на пресата, за да имате по-добра координация, и същевременно ще защитите вътрешните органи.

5. Бягате твърде много

Решили да избягате 5 километра? Наивно! Подберете програма за начинаещи и започнете от малкото – редувайте малки интервали бягане и ходене, като постепенно увеличавате изминатото разстояние.

Не забравяйте, че ходенето също е много полезно за здравето и за изгаряне на калории. А реалната цел ще ви позволи да не губите мотивация и да достигнете до края.

6. Не отделяте достатъчно внимание на дишането

В бягането трябва да се отчита много. Но дишането е един от най-важните аспекти. Синхронизацията на дишането с крачките влияе на това колко дълго и колко бързо ще бягате.

Не е важно каква схема ще изберете, най-важното е да ви позволява да поддържате постоянен ритъм. А пък как дишате правилно – с устата или с носа – все още е спорен въпрос.

7. Твърде много вдигате коленете

Най-често тази грешка правят колоездачите, тъй като при тях са добре развити добре четириглавите бедрени мускули.

Помнете, че по време на бягане най-активни трябва да са седалищните мускули и разгъващите мускули на бедрата, за които стана дума по-горе. В идеалния случай коленете не трябва да се разгъват на повече от 45 градуса.

8. Само бягате

Бягането със сигурност укрепва тялото. Но това не е повод да се отказвате от силовите тренировки. Йогата и класическите упражнения във фитнеса трябва задължително да са от тренировъчната ви програма.

9. Твърде много се накланяте напред

Ако цял ден стоите изгърбени на компютъра, не трябва да пренасяте този навик в бягането.

10. Стъпалата ви се докосват едно с друго

Най-често това е характерно за миниатюрните момичета – по време на приземяване стъпалата се докосват едно с друго. Коренът на проблема е слабите седалищни мускули.

10 грешки, които пречат да бягате леко
4.5 (90.29%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 22:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи