10 навика, които предизвикват гастрит

Мария
Написана от Мария август 4, 2015 10:37

10 навика, които предизвикват гастрит

Акценти:

  • Лична хигиена - несъблюдаване на правила
  • Дискомфорт в корема
  • Остър гастрит - развитие

Свързани:

Гастритът е едно от най-разпространените заболявания, което се предизвиква множество негативни фактори. В настоящата статия ще разгледаме десет вредни навика, които са способни да станат причина за развитие на гастрит.

Навик №1 – нездравословно хранене

Разбира се, на много от нас ни е добре известно, че постоянната употреба на храна, която раздразва стените на стомаха, е възможно да доведе до развитие на гастрит.

Затова още веднъж следва да напомним, че редовната и постоянна употреба на печени, твърде пикантни и горчиви ястия, много кисели, мазни или пушени храни, не е препоръчително.

Навик №2 – лошо сдъвкване на храната

Лошото сдъвкване на храната също както и неправилното хранене, може да стане една от причините за развитие на заболявания на стомаха.

Попадайки в него лошо сдъвканата храна дразни лигавицата, вследствие на което се нарушава процесът на храносмилане, а при човек възникват такива характерни симптоми като оригване, гадене, дискомфорт и болки в корема.

Навик №3 – нередовно хранене

Покрай употребата на нездравословна храна и лошото сдъвкване, гастритът често възниква в следствие на нередовно хранене и такова „на крак“.

Важно!

Спазването на временни диети е вредно за всички хора и още повече за такива с хроничен гастрит.

Навик №4 – тютюнопушене

Цигарите, особено в съчетание със злоупотреба с алкохол, са способни доведат до развитие на хроничен гастрит.

Отпадъчните продукти от цигарения дим, след като проникнат в устата, попадат и в стомаха. Постоянното раздразнение на стомашната лигавица с токсични компоненти от цигарения дим е възможно да доведе до нейното възпаляване.

Навик №5 – злоупотреба с алкохол

Редовната употреба на големи количества спиртни напитки е сред основните причини за изменение на снабдяването на стомаха с кръв и съответно нарушаване на неговата защитна бариера, което е една от причините за развитие на гастрит.

Навик №6 – безконтролна употреба на лекарствени препарати

Някои медикаменти стимулират образуването на стомашна киселина, други отслабват защитната бариера на стомаха, а трети притежават и двете отрицателни свойства.

Затова е важно да се припомни, че приемането на всякакви лекарствени средства е необходимо да се извършва изключително по лекарско предписание, като строго се съблюдава режимът и дозировката.

Навик №7 – „навиване“

Наблюденията показват, че от гастрит най-често страдат раздразнителните и по-емоционалните хора, които лесно се впечатляват и които са с повишена нервна възбудимост.

Те често сами правят така, че да попаднат в стресови ситуации и отделно от това не знаят как да се държат в такива моменти. Постоянното ежедневно „самонавиване“, обмисляне на неприятни ситуации води до развитие на множество заболявания, сред които е и гастритът.

Навик №8 – игнориране на други заболявания

Това се отнася за хората, които търсят лекарска помощ само в случай на възникване на много тежки нарушения. И съответно се опитват да избягват посещението на лекар по „несериозни“ причини.

Навик №9 – прекомерната употреба на хранителни продукти, способни да предизвикат алергична реакция

Основно това се отнася за хората, предразположени към развитие на алергични реакции. Така в отделни случаи на индивидуална непоносимост към определени вещества може да доведе до възникване на т.нар. еозинофилен гастрит.

Навик №10 – несъблюдаване на правилата за лична хигиена

Гастритът се явява спътник на множество хранителни отравяния, проявяващи се с гадене, повръщане, дискомфорт в корема, липса на апетит и т.н.

Естествено, ако човек пренебрегва правилата за лична хигиена, не мие ръцете си преди хранене и не обработва добре хранителните продукти, при него рязко нараства рискът от възникване на хранително отравяне с развитие на остър гастрит.

10 навика, които предизвикват гастрит
4.6 (91.58%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 4, 2015 10:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи