10 ползи от джогинга за вашето здраве

Калина
Написана от Калина декември 4, 2014 16:24

10 ползи от джогинга за вашето здраве

Акценти:

  • Защо е полезно бягането?
  • Как джогингът се отразява върху здравето?
  • Влияе ли тичането върху имунитета?

Свързани:

Джогингът, или бягането за здраве, освен че извайва вашето тяло и оправя линията ви, носи и много здравословни ползи.

Тичането повишава имунитета и ни предпазва от болести, укрепва костите и подпомага мисловната дейност.

Ето десетте най-сериозни ефекта от джогинга върху здравето ни:

1. Подобряване на вашия сърдечен ритъм

Джогингът е едно от най-добрите упражнения що се отнася до кардио. Той ще ви помогне да се отървете от излишното тегло, ще забърза вашия метаболизъм и ще покачи издръжливостта на сърцето и дробовете ви.

В резултат ще можете да поемате все по-дълбоко и по-дълбоко въздух като по този начин сърцето ви ще изпомпва повече кръв, увеличавайки издръжливостта и енергията ви.

2. По-пречистена кръв

Джогингът оказва благоприятни влияния върху вашата кръв по много различни начини. Той намаля кръвното налягане и помага срещу високо кръвно и всякакви сърдечно-съдови болести.

3. Намалява риска от болести

Проучвания показват, че джогингът ежедневно ви предпазва от тежки болести свързани със сърцето, диабет, а дори и рак.

4. По-силни кости

Джогингът е упражнение, в което натоварвате цялото си тяло и използвате собственото си тегло, като по този начин увеличавате минералите във вашите кости, особено в зоната под кръста.

В резултат, получавате по-здрава костна система, която по-трудно ще се поддаде на болести, натоварвания, счупвания и всякакъв вид травми.

5. Подпомагане на мисловната дейност

Джогингът е много полезен и за вашият мозък. Чрез този вид спортуване вие тренирате не само своето тяло, а и главния компютър.

Първата ментална полза е, че чрез джогинг се отървате много по-лесно от стреса, защото напълно забравяте за злободневните проблеми и чрез физическо натоварване успявате да изхвърлите цялото напрежение и негативни енергии извън вашето тяло.

Второ, чрез този вид тренировка вие винаги ще сте в по-добро настроение, защото чрез джогинг стимулирате отделянето на ендорфин – хормон известен със своето влияние над настроението и чувствата и често наричан „хормона на щастието“.

6. Подпомага загубата на излишно тегло

Джогингът е най-доброто упражнение, което можете да добавите към вашата тренировка, особено ако целите загуба на излишни килограми. Изследвания показват, че една миля (1,6 км) джогинг изгаря 150 калории и подобрява телесния ви индекс мазнини.

7. По-силен имунитет

Ако искате да сте по-устойчиви към вируси, грип и всякакви болести, започнете да практикувате джогинг ! При такава тренировка повишавате телесната си температура, което стимулира кръвните клетки да се борят с болестите.

Освен това вирусните бактерии не са издръжливи на високи температури и в момента, в който започнете тренировка, те ще бъдат изкарани навън посредством вашата пот.

8. По-добър сън

Проучвания доказват, че сърдечно-съдовите натоварвания директно спомагат за по-добър и по-спокоен сън. Освен това светлината, която вашето тяло абсорбира по време на джогинга, влияе пряко на вашия сън и неговите различни фази.

9. По-високи нива на витамн D

Витамин D, също известен като „витамина на слънцето“ се произвежда от вашата кожа, когато тя има контакт със слънчевата светлина, а в резултат се покачва здравината на вашите зъби и кости.

И понеже джогингът е упражнение, което се изпълнява навън, натурално можете да достигнете максималните нива на този витамин във вашия организъм.

10. Удължава живота

Проучвания доказват, че хората практикуващи джогинг всекидневно, живеят до 5 години повече, спрямо тези, които не го практикуват и живеят заседнал начин на живот.

Джогингът освен това увеличава качеството на вашия живот, грижейки се за това да изглеждате по-млади, да бъдете по-активни дори и в напреднала възраст и да се насладите на спокойна старост, без излишни болести и болки в тялото.

10 ползи от джогинга за вашето здраве
4.4 (87.54%) 61 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 4, 2014 16:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи