11 ужасни невербални навика, от които трябва да се откажете незабавно

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 12:53

11 ужасни невербални навика, от които трябва да се откажете незабавно

Акценти:

  • Сигнали - съвпадане
  • Неподвижно - стоене
  • Събеседник - поза

Свързани:

Езикът на тялото е изключително важен при общуването и може да каже за вас много повече, отколкото думите, които произнасяте.

Затова е по-добре да се избавите от някои невербални навици, които често не забелязваме, за разлика от нашите събеседници.

1. Не се въртете

Както казва Тоня Рейман, експерт по езика на тялото, шаването на едно място и въртенето издава вълнението и неувереността. Едва ли това са качества, които желаете да покажете на събеседника.

2. Не си играйте с косата

Постоянно докосване на косата не само разсейва, но с времето уврежда косъма. По-добре въртете в ръцете топка за сваляне на стреса.

3. Не кръстосвайте ръце

Много хора принципно си кръстосват ръцете или поради предчувствие, или пък защото не знаят къде да ги сложат. Човекът, с когото разговаряте може да остане с впечатление, че се опитвате да се скриете, а това предизвиква недоверие.

Старайте се по време на разговор, винаги дланите ви да се виждат. Когато събеседникът ви не вижда ръцете ви, му се струва, че криете нещо.

4. Не прекалявайте с жестикулацията

Да жестикулираме или не? Това е доста сложен въпрос. Някои по време на разговор запазват пълна неподвижност, други пък обратно – въртят и размахват ръце.

Консултантът по поведение Ванеса ван Едвардс отбелязва, че жестикулацията е ефективен способ за завладяване на вниманието на слушателите.

Най-важното е да се избягват жестовете, които могат да ви поставят в неудобно положение. Не показвайте с пръсти, не дирижирайте с въображаем оркестър и избягвайте жестовете, които са като постановка.

5. Не тропайте с крака

Хората често съдят за другите по първото впечатление, и дори походката може силно да повлияе на тяхното мнение, което за вас не е добре. Старайте се да ходите уверено и в никакъв случай не тропайте с крака.

6. Не забравяйте да се усмихвате

Усмивката демонстрира увереност, открито и топлота. Освен това кара събеседника да се усмихва като отговор. Човек, който не се усмихва по време на разговор, може да бъде счетен за мрачен и затворен.

7. Не проявявайте разсеяност

Никой не дразни повече от човек, който не слуша събеседника.Да, някои хора по природа са разсеяни.

И действително може да имате много работа. Въпреки това се старайте да задържате вниманието си постоянно да си проверявате телефона или да държите часовника под контрол. Или ще ви сметнат за невъзпитан и безчувствен.

8. Не се изгърбвайте, ако разговаряте в седнало положение

Стойте изправени – изгърбването ви придава неуверен вид и вреди на гърба.

9. Поддържайте зрителен контакт

Това е още един навик, за който може да се съблюдава умереност. Твърде втренченият поглед ще предизвика у вашия събеседник дискомфорт, но липсата на зрителен контакт може да се счете за признак на неприязън или неувереност в себе си.

10. Не стойте неподвижно

Разбира се, по време на разговора не е нужно да се въртите и да се клатите, но и в другата крайност не трябва да се изпада. Пълната неподвижност служи за сигнал, че не сте заинтересовани от мнението на говорещия.

Вместо това се опитайте да повторите позата на събеседника. Не я копирайте напълно, това може да обиди, и опитайте да използвате някои жестове и изражения на лицето.

11. Следете вербалните и невербалните ви сигнали да съвпадат

Когато не съвпадат, тогава невербалните носят основното емоционално послание.

11 ужасни невербални навика, от които трябва да се откажете незабавно
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 12:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи