12 симптома на предменструалния синдром

Калина
Написана от Калина юли 27, 2015 17:27

12  симптома на предменструалния синдром

Акценти:

  • Какви биват симптомите на предменструалния синдром?
  • Защо жените чувстват глад и раздразнение, когато са в цикъл?
  • Как да се справим по-лесно с предменструалния синдром?

Свързани:

Предменструалният синдром е комбинация от физическите и емоционални симптоми, които са свързани с менструалния цикъл на жената. Тези симптоми се различават при различните жени и могат да включват промени в настроението, тежест в гърдите, прекомерен глад, раздразнение, депресия и други. 9 от 10 жени страдат от този синдром, но се среща по-често при жени между 20 и 30-годишна възраст. Различните признаци и симптоми могат да бъдат разделени на емоционални и физически, като те могат да се усещат по-силно в някои месеци, или да не се забелязват в други. Ето и някои от тях.

Емоционални и поведенчески симптоми

Повишаване на чувството за тревожност

Жените се чувстват напрегнати през цялото време и губят интерес във всяка област. Преобладават негативните мисли и чувства, което води до повишаване на тревожността.

Депресия

Всеки се чувства тъжен на моменти, но в този случай жените са депресирани през цялото време. Никакъв хумор не може да промени настроението и да накара жената да се усмихне.

Сълзи

Някои жени плачат много една или две седмици преди цикъл без явна причина и независимо от обстоятелствата, в които се намират.

Промени в настроението

Настроението варира – жената става раздразнителна и се разгневява за незначителни неща или губи самообладание без причина. Предменструалният синдром води до неконтролируеми промени в настроението при жените.

Промяна в апетита и голям глад за храна

Някои жени усещат прекомерен глад за различни храни, докато при други се наблюдават промени в апетита, като загубата му или прекалено бавното и бързото ядене.

Безсъние

Заспиването е затруднено или продължителността на съня намалява толкова много, че не успявате да заспите цяла нощ. Това пречи и на работата, тъй като след безсънна нощ работещите жени са принудени да вземат почивен ден.

Загуба на концентрация

Нивото на концентрация намалява драстично. Силата на паметта също отслабва и може да се случи да забравите дори неща, които знаете наизуст. Тялото страда от недостиг на жизнено важни минерали и витамини, които отслабват организма и не сте способен да се концентрирате.

 Физически признаци и симптоми

Болки в мускулите и ставите

Хормоналните промени влияят на нервотрансмитерите, като ендорфините, които увеличават чувството на вълнение и понижават усещането за болка. При предменструалния синдром нивата на ендорфините падат и може да чувствате болки в мускулите и ставите, а също и затруднение при движение.

Главоболие

Главоболието може да се усеща често. Това се случва, защото хормонът естроген намалява в тялото и липсата на важни хормони води до болки в главата.

Умора

Тялото става неспокойно и мързеливо. Когато жената наближи периода на менструацията, липсата на прогестерон и увеличаването на естрогена водят до хормонални промени. Те от своя страна, както и недостига на важни минерали и витамини са причина за умора и отпадналост.

Повишаване на теглото

До известна степен покачването на теглото при предменструалния период е нормално. Основната причина за напълняването в този период е, че задържането на вода в тялото се увеличава.

Тежест в гърдите

Усещането за тежест в гърдите се дължи на подуването им. Подобно подуване може да се забележи и в глезените, ръцете и краката, но болката се усеща най-вече в гърдите.

Това са само някои от признаците и симптомите на предменструалния синдром. Не трябва да им позволявате да пречат на нормалното ви ежедневие, а да ги приемете като част от него. Някои промени в начина ви на живот и лекове ще ви помогнат да намалите и контролирате тяхното въздействие върху вас.

12 симптома на предменструалния синдром
4.7 (94.81%) 27 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 27, 2015 17:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи