3 факта за лекарствата, които няма да чуете от вашия лекар

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 23:07

3 факта за лекарствата, които няма да чуете от вашия лекар

Акценти:

  • Лекарства - ефективност
  • Клинични изпитвания - реклама
  • Развойна дейност - инвестиции

Свързани:

Едва ли някого ще учуди фактът, че лекарите и фармацевтите могат да получават от фармацевтичните компании допълнително заплащане за препоръчването на едни или други медицински препарати.

И далеч не всички от тях са полезни и ефективни. Какво не ни казва рекламата на лекарствата, от която премива Интернет, телевизията, радиото и вестниците?

1. Ефективността на голяма част от рекламираните медикаменти клинично не е доказана

Огромно количество препарати с недоказана ефективност днес се продават напълно свободно.

Това до голяма степен се обуславя и от регулаторния режим, който е доста занижен що се отнася до хранителните добавки и дори не се изисква лабораторен анализ за съдържанието на препаратите, а се изпраща единствено етикет със съдържащите се вещества в регионалната здравна инспекция.

Също така и фармацевтичните компании, за съжаление, влагат напоследък повече средства в реклама, отколкото в научна и развойна дейност. Обикновено недобросъвестните лекари знаят за това, но продължават да препоръчват съмнителните лекарства на доверчивите си пациенти.

И те на свой ред отиват в аптеката и купуват медикаменти, които по нищо не се отличават от по-евтините аналози, които отдавна са на пазара.
Ако смятате, че терапевтичният ефект не е доказан само няколко общоукрепващи имуномодулатори, вие дълбоко се заблуждавате.

В списъка с неблагонадеждните препарати се намират средства за лечение на хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, ревматоиден артрит, хеморагичен инсулт и прочие.

2. Информацията на опаковката не винаги отговаря на действителността

Недобросъвестните производители могат не само да лъжат болните хора относно ефективността на своите лекарства, но и да указват на опаковката информация, която не отговаря на истината.

Например за количеството на активното вещество, съдържащо се в препарата, за компанията производител, или пък за срока на годност.

Този проблем е актуален не само на битово ниво, но и на държавно – известни са случаи, когато лекарствените средства, поради неправилно съхранение или транспортиране, но все пак за попадали по рафтовете на аптеките.

Да напомним, че разпространението на фалшифицирани лекарства е незаконно. В този списък попадат копията – съставът на средствата съответстват на маркировката, а произходът – не, залъгалки – в препарата се съдържат само помощни вещества, имитиращи – скъпо активно вещество в препарата е заменено с по-евтин негов аналог.

3. На ефективността на лекарството влияят плацебото и ноцебото

За плацебо ефекта навярно е слушал всеки – болният чувства облекчение, след като приема лекарства, които съдържат само помощни вещества, тъй като вярното в тяхното лечебно действие. Тук мощен терапевтичен фактор е именно увереността в скорошното оздравяване.

Но този ефект има и противоположна страна – ноцебо /от латински „вредя“/. Ако човек е чувал негативни отзиви за препарата или за неговите странични ефекти, голяма е вероятността те да ги почувстват и върху себе си.

Това се отнася не само за некачествените медикаменти, но и за напълно надеждните, които са преминали през всички необходими и изискуеми клинични изпитвания.
За да се избегнат подобни случаи, следва спокойно да се отнасяте към шумната реклама и скандалните „разобличения“ в пресата и в онлайн пространството.

Можете да вярвате на такива сведения само след провеждане на клиничните изпитвания и официалните изявления на Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции и на Европейската агенция по лекарствата, както и на Европейския орган по безопасност на храните.

3 факта за лекарствата, които няма да чуете от вашия лекар
4.5 (90.97%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 23:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи