3 грипни щама много по-страшни от свинския грип

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 18:23

3 грипни щама много по-страшни от свинския грип

Акценти:

  • Универсална ваксина - направление
  • Вирусни белтъци - мутация
  • Фрагменти - неизменни

Свързани:

Учени разказват за най-страшните щамове на вируса и какво може да спаси човечеството от епидемия.
Свинският или калифорнийският грип, с който така ни плашат напоследък, е безусловно опасен.

Както и всеки грип – само по себе си заболяването е коварно, и ежегодно отнема стотици хиляди животи по целия свят, както стана дума в предходен наш материал.

Но днешният вирус е все по-близък да обичайните за нас сезонни разновидности на грипа.

Същевременно има още няколко щама, които изследователите смятат за опасни. Тези инфекция са нанесли на хората огромна вреда, а някои застрашават „да се изстрелят“ в бъдещето.

1. „Азиатски“ грип – вирус А /H2N2/

Този щам се появява в Китай през 1956 година и се смята, че се е зародил в резултат на мутации на грипни вируси по дивите патици.

Вирусът придобива способност да се предава между хората, започва пандемия, която бушува през 1957-58 година и убива повече от 2 милиона души по целия свят.

Особено уязвими се оказват разболелите се хора в напреднала възраст, тъй като със стареенето на организма имунитетът отслабва.

Специалистите смятат, че овладяването на епидемията е станало възможно благодарение на специфична ваксина, която успели да създадат учените, изследвайки новия щам.

2. „Хонконгски“ грип – вирус А /H3N2/

Този щам поема щафетата от азиатския грип и се появява в резултат на мутации на вируса А /H2N2/.

Пандемията отново стартира в Далечния Изток, в Хонконг и продължава през 1968 и през 69-та година и отнема живота на около 1 милион души. Под ударите на вируса отново попадат хората над 65 години.

3. „Птичи“ грип – вирус А /H5N1/

Първият случай на заразяване е регистриран през 1997-ма година, също в Хонконг.

Оказало се, че вирусът се предава на хората от домашните птици, основно от кокошките, и е с висок процент леталитет, но при домашните птици – от 18 разболели се загиват 6 птици, тоест 1/3.

Тази грипен щам е действително смъртоносен, но засега сред хората не се предава бързо и това ни спасява. Но по никакъв начин това не означава, че това ще продължи и за в бъдеще.

Световната здравна организация също смята А /H5N1/ за грип с най-висока степен на потенциална опасност.

Ако този вирус мутира по начин, че да е възможно стабилно да се разпространява сред хората, то „птичият“ грип може да прерасне в световна пандемия, прогнозира СЗО.

Има ли спасение?

Основните надежди експертите възлагат на ваксините. Разработването на универсална ваксина е трудно, тъй като щамовете на грипния вирус непрекъснато еволюират, мутират. Но шанс за победа има.

За тази цел е необходимо да тренираме имунната система не към тези части от вирусните белтъци, които бързо мутират, а към тези фрагменти, които остават неизменни, защото ако вирусът ги измени, той сам ще затрудни разпространението си.

Това е единственото перспективно направление и над него работят учени от целия свят.

Защо до сега постигането на успех не е било възможно?

Проблемът е в това, че вирусната частица е подобна на планета, покрита с невероятно гъста гора, а навън стърчат само короните на дърветата.

Именно тях вижда имунната система на човека. Но това е повърхностен белтък на вирусната частица, който вирусите умеят много бързо да изменят и да превърнат в коренно различен от предходната година.

3 грипни щама много по-страшни от свинския грип
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи