3 навика за общуване, които е силно препоръчително да развиете

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 22:30

3 навика за общуване, които е силно препоръчително да развиете

Акценти:

  • Внимание - задържане
  • Фрази - използване
  • Разговор - започване

Свързани:

Прието да се смята, че умението да разговаряш с колегите, приятелите и непознатите – това е талант. Всъщност на общуване човек се учи.

Дори най-затвореният интроверт е способен да започне и поддържа разговор. И ще ви разкажем как да направите това.

1. Как да започнете разговор?

Да започнеш разговор е трудно, защото не можем да измислим подходяща фраза. Всички обичайни варианти звучат банално, а оригиналните приветствия са още по-лоши от стандартните.

Всъщност е нужно да направиш една малка крачка – да отхвърлиш съмненията, да дойдеш и да кажеш „Привет!“. На никого не са му нужни магически фрази, всички общуват с прости и разбираеми думи.

Ако не ви харесва краткото приветствие, ето ви тогава 3 добри варианта:

• „Привет! Как мина сутринта?“
• „Привет! Изглежда не познаваме. Казвам се Мария.“
• „Добро утро! Какво сте?“

Ценността на такива стартови фрази, разбира се, не е в оригиналността, а в универсалността. Тези изрази могат да се използват от всеки, те предполагат позитивен отговор и помагат за започване на разговор.

Навикът може да се тренира. Само намерете нужният човек. Например, повечето от барманите или сервитьорите са много мили, когато общуват.

Разбира се, това е част от техните задължения, но и в това е тяхната прелест. Опитайте да започнете разговор с помощта на тези фрази:

• „Има ли при вас нещо вкусно?“ В отговор, по-скоро ще чуете – „Всичко“. Имате множество варианти за продължаване на разговора. Или направете своята обичайна поръчка и добавете – „Задължително ще опитам следващият път“.

• Пошегувайте, изненадващо е, но шегата не трябва да бъде уморителна. Добрата шега трябва да бъде проста, разбираема и приятна. Нищо оскърбително или излизащо извън рамките на приличието. Направете забавна забележка.

• „Интересно, а коя е най-безумната поръчка, която сте направили тази седмица?“ ограничавайки въпроса „до тази седмица“, ще можете да помогнете на събеседника да отговори бързо, без да се замисля.

В този етап на разговора не е нужно и дори опасно да се задават опасно дълбоки въпроси или такива, които карат човек сериозно да се замисля.

Разбира се, такъв разговор няма смисъл да се започва, ако зад вас има дълга опашка или сте седнали на кафе, където е препълнено.

Диалогът трябва да бъде приятен и непринуден. И задължително се усмихвайте.
Не забравяйте, че да започнеш разговор, не е нужно нищо извънредно.

Хората не очакват от вас упражнения на остроумие и оригиналност. Поемете въздух, доближете се към събеседника и кажете – Привет!

2. Как да се присъедините към разговор?

Разговорът с няколко събеседника може да се превърне в истински кошмар. Появявате се, виждате много непознати хора, плашите се и се затваряте в себе си.

Струва ви се, че ако сега започнете да говорите, каквото и да кажете, ще прозвучи глупаво и нелепо. Навярно, в тази ситуация е по-добре да замълчите. Защо някого трябва да ви слуша?

Използвайте една от 3-те шаблонни фрази. Фокусът е да се присъедините към разговора като добавите нещо полезно, интересно и познавателно.

• „Не бих искал да подслушвам, но мога да отбележа…“ Когато стоите близо до тези, които разговарят, очевидно слушате разговора.
• „Простете, разбрах какво имате предвид“ – признанието на собственото незнание хората обикновено не обичат.
• „Простете, отдавна съм в тази сфера, но не бях чувал, толкова оригинално мнение“

3. Как да задържите вниманието на събеседника?

Например, можете да използвате следната фраза – Какво най-много обичате в тази компания?

3 навика за общуване, които е силно препоръчително да развиете
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 22:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи