3 неща, с които ще се сблъскате, след анорексия

Диана
Написана от Диана ноември 7, 2015 23:10

3 неща, с които ще се сблъскате, след анорексия

Акценти:

  • Анорексия - възстановяване
  • Периоди - напълняване и отслабване
  • Апетит - преяждане

Свързани:

Анорексията може да е наистина тежко заболяване, но справянето с някои неща, с които няма как да не се сблъскате, след като успеете да се възстановите от анорексия, може да се окаже още по-тежко.

Анорексията е болестно състояние, което наистина променя възприятията на болния за себе си – той вижда съвсем различно нещо в огледалото, от това което всъщност представлява. И за жалост обаче, тези възприятия често може да се окаже, че са си останали все така променени, дори и след евентуалното възстановяване.

Възстановили ли сте се наистина?

Фактът, че все още броите калории или притрепервате, ако установите, че сте качили половин килограм е достатъчно показание, че не сте се възстановили наистина, дори и да сте официално обявени за „излекували се“.

За жалост, много от лекарите не отделят внимание на психологическата част от проблема, която всъщност е главната, а само на физическата. Хората са свикнали да смятат, че ако един анорексик качи килограми и вече не изглежда плашещо, а „нормално“, според техните критерии, то той вече е възстановен напълно, яде си всичко без проблем и води напълно нормален живот.

Това обаче рядко е така.

Затова и толкова често се получава така, че теглото на лекуващите се анорексици варира страшно много за малко време. Едва ли има някой заболял от това, който да не е наддал килограми и веднага, уплашил се, че ще стане адски дебел, не ги е свалил наново – и след това отново е наддал и след това отново е свалил.

Често анорексиците, в процес на възстановяване минават през такива периоди – това е един омагьосан кръг, в който се въртят, от който сякаш няма измъкване.

Изключително трудно е да се справиш с анорексията веднъж и завинаги – сякаш винаги има някаква частица от тези хора, която ще се възпротивява всеки път, когато хапнат нещо.

Затова е толкова важно на заболяването да се обърне най-вече внимание на психическа основа – защото да, лесно лекарите могат да включат на системи болния, да го натъпчат с глюкоза и да му осигурят уж „нормален“ начин на живот, но какво става с психиката на този човек? Какви са гаранциите, че той няма отново да се върне към гладуването? Всъщност шансовете това да се случи са дори и по-високи.

Хората, които са успели да се излекуват от анорексия поне частично, всъщност се сблъскват със страшно много неща, които могат наистина лесно да ги накарат да се върнат към гладуването. А кои са те?

1. „Изглеждаш добре.“

Думите, на които всеки нормален човек би се зарадвал. Анорексиците, обаче, не са свикнали да им се казва, че „изглеждат добре“ – единственото, което те са свикнали да чуват е колко са слаби и когато подобни думи достигнат до слуха им е доста възможно, да предизвикат единствено паника и страх от прекомерно напълняване. Щом чуят, че изглеждат добре е много вероятно веднага да се върнат към стария си начин на живот чисто и просто, за да са спокойни, че няма да качат дори и един килограм в повече.

2. Отеснелите дрехи

Нещо, което може да ги подлуди. Да не можеш да закопчаеш дънките, в които си влизал безпроблемно едва преди седмица може да бъде едно от най-ужасните усещания на планетата, особено за хора, които са свикнали всичко да им бъде широко и да им пада.

3. Огромния апетит

Анорексиците, оставили организма си дълго време на пост и молитва, рано или късно се сблъскват и с това. Мит е, че анорексиците не обичат да ядат – напротив, всъщност техния апетит в последствие често се оказва неконтролируем.

Затова е много важно да не преяждат, докато се възстановяват, защото съществува опасност да направят това начин на живот в бъдеще, дори и след като качат нужния брой килограми, което може да им изиграе много лоша шега.

3 неща, с които ще се сблъскате, след анорексия
4.6 (91.79%) 39 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 7, 2015 23:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи