3 невероятни здравни факта за шоколада

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2014 14:08

3 невероятни здравни факта за шоколада

Акценти:

  • Съществува ли състояние, наречено шоколадово отравяне?
  • В какви количества шоколадът се превръща в токсичен?
  • Облекчава ли консумацията на шоколад кашлицата?
  • Какви са симптомите на шоколадово отравяне?

Свързани:

Факт №1

За кашлицата и шоколадово отравяне

В семената на какаото се съдържа веществото теобромин, което е открито през 1841 г. от руския учен Александър Възкресенски. Но освен в какаото, съединението практически никъде другаде не се среща /дори неговото латинско наименование в превод означава какаово дърво Theobroma Cacao/.

Теоброминът се отнася към групата на алкалоидите. Тези вещества оказват силно физиологично въздействие върху организма /морфин, никотин, хинин, кофеин, кокаин и др./.

В състава на шоколада теоброминът обикновено се приема за кофеин, тъй като имат сходна структура. Самият кофеин в зърната на какаото, противно на популярното схващане, е сравнително малко – от 0.06 до 0.4 %.

Резултатите от последните проучвания показват, че теоброминът е по-ефективен против кашлица от кодеина и за разлика от последния не предизвиква зависимост.

Съединението е в състояние да понижи активността на блуждаещия нерв, който и провокира кашличния рефлекс.

Теоброминът е токсичен, но съдържанието му в шоколада е твърде незначително, за да предизвика отравяне. За да възникне опасност от настъпване на смърт, човек трябва да изяде 5 кг. шоколад в рамките на ден.

Ако за един ден човек консумира 50-100 грама какао на прах /0.8-1.5 гр. теобромин/, се проявяват симптоми на отравяне като прекомерно потене и силно главоболие.

Но за кучетата шоколадът наистина представлява реална заплаха . Животните усвояват теоброминът много по-бавно от хората /периодът му на полуразпад е около 17.5 часа/.

Алкалоидът стимулира централната нервна система и е причина за по-ритмичното съкращаване на сърдечния мускул. В резултат на това при кучетата се появяват следните симптоми – диария, повръщане, мускулни спазми, конвулсии и респираторни аномалии.

На уебсайта на Нешънъл Джиографик има подробна таблица, по която можем да изчислим опасната порция шоколад за конкретната порода кучета.

Факт №2

За сърцето и кръвоносните съдове

Шоколадът може да понижи кръвното налягане, тъй като съдържа флавоноли. Тези съединения увеличават нивото на азотния оксид в тялото, в резултат на което кръвното налягане се понижава. Въпреки че ефектът е реален, той е едва доловим, тъй като стойностите се понижават с 2-3 мм. живачен стълб.

Също шоколадът може да предотврати развитието на исхемична болест на сърцето. Един от основните фактори за влошаване на състоянието на хората с това заболяване е окисляването на холестерола.

Липопротеините с ниска плътност, в състава на които влиза и холестерола, се стремят да се прикрепят към стените на артериите. По този начин се увеличава вероятността от инфаркт и инсулт.

Флавонолите предотвратяват процесите на окисление. Съгласно данните от изследване публикувано в Американско списание за клинично хранене, е достатъчно да бъде включен 16 грама черен шоколад в ежедневния хранителен режим, за да се понижи значително окисляването на холестерола.

Друго ценно свойство на полифенолите – те са в състояние да предотвратят слепването на тромбоцитите в кръвта, казано по-просто те са ефективен разредител на кръвта.

При по-рядък състав на кръвта се значително се понижава риска от образуване на тромби и съответно от инфаркти и инсулти.

Резултатите от наскоро проведено проучване показаха, че тъмният шоколад е силно противовъзпалително средство за сърдечно-съдовата система.

Факт №3

За диабета

Митът, че шоколадът е вреден за диабетици, е много разпространен. Но всъщност горчивият черен шоколад, в който съдържанието на какаовите зърна е не по-малко от 70%, има нисък гликемичен индекс.

Поради това не може да повлияе на нивата на кръвната захар. Дори е установено от наскоро проучване, че шоколадът е много полезен за диабетиците, тъй като антоцианините, които се съдържат в него, намаляват инсулиновата резистентност.

3 невероятни здравни факта за шоколада
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2014 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи