3 правила как да подготвите детето за появата на братче или сестричка

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2015 16:55

3 правила как да подготвите детето за появата на братче или сестричка

Акценти:

  • Грижа - по-голямо дете
  • Въвличане - живот на по-малкото
  • Целеустременост - по-голямо дете

Свързани:

Според статистиката 85% от хората считат братята и сестрите си за най-близките си хора. Но това съвсем не означава, че на времето по-голямото дете не се е опитвало да остави по-малкото на улицата.

А пък по-малкото не е доносничело за странното поведение на по-голямото. Принципно, докато детето не достигне пълнолетие и не започне да разбира какво е неговото щастие и той има брат или сестра, родителите са длъжни да се погрижат за това да му разкажат кое е и какво място заема в семейството.

Между впрочем игнорирането на такива разговори може да доведе до трагични последици – ревност, враждебност, агресия на по-голямото дете спрямо по-малкото. И така, за да цари във вашето семейство библейско разбирателство, по-долу ще приведем 7 правила как да подготвите по-голямото дете за появата на по-малко братче или сестриче.

1. Кажете навреме

Природата е разпоредила така, че е дала на самата жена достатъчно време за подготовка за раждането на детето. За 9 месеца тя свиква с мисълта, че в нейния живот ще се появи нов човек. Същото се случва и с близките – мъжът, бабата и дядото са длъжни да свикнат с мисълта за появата на новия човек.

Дори тези, които осиновяват дете – преминават през множеството етапи на административното производство, посещават лекции по адаптация на детето и най-накрая чакат своя ред за осиновяване. Като цяло, време, чиято продължителност е сродна с тази на бременността.

Така че няма нищо изненадващо в това, че някои деца реагират неадекватно, когато разбират, че ще имат братче или сестричка в деня на непосредствената поява на „конкурента“ на света. Това за тях е като удар с брадва по главата.

Детето също има право на време, за да свикне с новото си положение на по-голям брат или сестра.

Разговаряйки с детето за появата на бебето, се фокусирайте върху положителните моменти. Уместно би било да приведете пример с някои популярни братя като Пулеви например, които са станали успешни именно благодарение на това, че са били заедно – една сила, един екип.

Трудно е човек да намери друг човек на Земята, с който да бъдат толкова единодушни. Еднаквата среда, възпитанието и бекграунда дават своя принос.

2. Научете го да бъде грижовно

Виждали ли сте паркираните коли по тротоарите така, че пешеходците да не могат да минат или оставени в дясната лента джипове, само за да може техният собственик да отиде до магазина?

Психолозите са убедени, че това е дело на възрастни, които са расли сами, без братя и сестри. Те не умеят да се поставят на мястото на друг човек.
Разговаряйки с детето за появата на неговия по-малък брат или сестра, е необходимо да му разкажете, че вече ще бъде по-голямото и ще трябва да се грижи за него/нея.

Не в смисъл да сложите каишка на врата на по-голямото, а да помага и да бъде съпричастно. Ако изрисувате правилно емоционално разговорът, то смятайте, че сте възпитали целеустремен и отговорен човек.

3. Въвлечете по-голямото дете в живота на по-малкото

Обикновено децата изпитват ревност. Те смятат, че родилото се бебе принадлежи на мама и на татко, но не и на него. Впрочем, ако въвлечете по-голямото в живота на по-малкото, то това може да премине без стресови ситуации.

3 правила как да подготвите детето за появата на братче или сестричка
4.6 (91.38%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2015 16:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи