3 причини защо не е препоръчително да пиете много вода

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2015 10:33

3 причини защо не е препоръчително да пиете много вода

Акценти:

  • Естествен регулатор - чувство за жажда
  • Неприятни усещания - прием на течности
  • Хипонатриемия - концентрация на натрий

Свързани:

Колко течности са ни необходими за денонощие? Поддръжниците на обилното пиене на вода твърдят, че на всеки човек са му нужни не по-малко от 2-2.5 литра – или 8 чаши, на денонощие. Чай, супи и сочни плодове – не влизат в това количество.

На пръв поглед, всичко изглежда правдоподобно – човешкото тяло на 70% се състои именно от вода, макар и да е трудно да се повярва на това.

Запасите от вода в организма постоянно са в процес на намаляване – част от тях се губят при химически реакции – основата на процесите на жизнената дейност, част от се изпаряват от повърхността на тялото или се издишват заедно с въглеродния диоксид.

Количеството вода не влияе на здравето и продължителността на живота

Нефролозите Дийн Нигояну и Стенли Голдфар от университета в Пенсилвания, САЩ, провели анализ на голям брой научни разработки и не открили в тях убедителни, тоест такива потвърдени експериментално, доказателства за ползите от обилното пиене на вода.

Аналогичният резултат получили и авторите на изследването, проведено през 80-те години на миналия век в Холандия – в рамките на 10 години наблюдения на 12 хиляди пациенти не била установена никаква връзка между количеството приемани течности и причините за настъпване на смъртта.

И тези, които пиели повече води, и тези, които пиели малко, умирали приблизително на една и съща възраст от еднакви заболявания.

И така причините да не пиете много вода.

1. Отоци

Като причина за тях обикновено се сочи задържане във вода в организма, дължащо с прекомерна употреба на сол. Всъщност това е повърхностен поглед върху въпроси. Отоците се предизвикват обикновено от понижаване на белтъците в кръвта и прекомерния прием на течности.

При наличие дори на неголеми проблеми със сърцето или бъбреците употребата на свръх големи количества вода, които е способен да приеме организма, стават причина за отоци. Какво да се прави? Задължително трябва да съгласувате вашия питеен режим с лекар.

2. Високо кръвно налягане

Сам по себе си обилния прием на течности не може да стане причина за артериална хипертония. Но ако имате проблеми с отделителната функция на бъбреците, 8 чаши норма дневно могат да причинят вреда, предизвиквайки хипертонична криза.

Как и в предходния пункт питейния режим на човека, при когото е повишено кръвното налягане, трябва да се съгласува с лекар.

3. Разреждане на кръвта

По точно – понижаване на концентрацията на минерални вещества в нея. Минералите и микроелементите регулират обменните процеси в клетките на организма.

Понижаването на тяхната концентрация в кръвта води до това, че обвивките на клетките пропускат твърде много вода, поради това те загубват възможност да функционират нормално и загиват.

Например, хипонатриемията представлява рязко понижаване на концентрацията на натрий – по-ниска от 135 ммол/л при норма 150 ммол/л, поради голямо количество постъпваща течност в организма може да стане причина за оток на мозъка, който да предизвика кома и дори смърт.

Колко да пиете – решавайте сам!

Природата е предвидила за човешкия организъм естествен регулатор – чувство на жажда. Ако сте здрави, можете напълно да се уповавате на него – ако сте жадни, пийте, а ако не, не го правете. А ако пиете много и това е нормално за вас и не ви създава неприятни усещания, продължавайте в същия дух.

3 причини защо не е препоръчително да пиете много вода
4.3 (86.67%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2015 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи