3 причини защо трябва да ядем маслини всеки ден

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:01

3 причини защо трябва да ядем маслини всеки ден

Акценти:

  • Кое съединение в маслините понижава кръвното налягане?
  • Как свободните радикали увреждат стените на кръвоносните съдове?
  • Прави ли, съдържащия се в маслините витамин Е клетъчните процеси по-безопасни?

Свързани:

Обикновено по-голямо внимание се обръща на полезните свойства на произвеждания от маслините зехтин отколкото на самия плод на маслиновото дърво.

Въпреки това маслините са сред най-широко използваните плодове в света. Те са плодове, макар че повечето от нас вярват, че те са пикантен зеленчук.

1.Укрепват сърдечно-съдовата система

Когато свободните радикали окисляват холестерола с ниска плътност, кръвоносните съдове се увреждат и започва отлагането на мазнини по стените на артериите, което впоследствие е възможно да предизвика сърдечен пристъп.

Антиоксидантните хранителни вещества в черните маслини възпрепятстват това окисляване на LDL холестерола и така действат профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания.

Маслините съдържат мазнини, но те са от полезните мононаситени, за които е установено, че понижават риска от атеросклероза и повишават серумните нива на „добрия“ холестерол.

При проведено проучване на участниците били помолени да направят промяна на хранителния си режим, който преди това, включвал храни, съдържащи недостатъчно количество мононаситени мазнини с цел тяхното увеличаване /без да се повишава общото им количество в храните, съставляващи диетата/, учените установили намаляване на кръвните нива на общия холестерола , LDL холестерола и понижаване на LDL-C в съотношението му с HDL-C.

Всички тези изменения понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от последните научни изследвания също показват, че мононаситените мазнини, които се съдържат в маслините и в зехтина спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Олеиновата киселина, която е открита в плодовете на маслиновото дърво, след като абсорбира в тялото и се транспортира до клетките, може да промени начинът на сигнализация на ниво клетъчна мембрана /по-конкретно изменят, свързаните с G протеина каскади/.

Тези изменения на ниво клетъчна мембрана водят до намаляване на кръвното налягане.

2. Спомагат за избавяне от излишните килограми

Оказва се, че мононаситените мазнини, при замяната им с наситените, способстват за намаляване на телесната маса.

Доказано е, че консумацията на зехтин благоприятства разграждането на мазнините в мастните клетки, като така човек бързо може да се избави от мазнините около корема и спомага за подобряване на инсулиновата чувствителност.

Хората, които употребяват по-големи количества зехтин консумират по-малко калории като цяло и рядко са с наднормено тегло.

Кръвните тестове показват, че такива хора имат по-високи нива на серотонин, така нареченият хормон на ситостта.

Екстрактът от аромат на зехтин може да ни накара да се почувстваме по-сити, като така може да се постигне понижаване на калорийният прием с около 200 kCal.

3. Предпазват от рак

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на маслините ги превръщат в естествено профилактично средство срещу злокачествени заболявания, защото хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са сред ключовите фактори за възникване на генни мутации в клетките.

Ако клетките са претоварени от оксидативния стрес /увреждането на клетъчната структура и функция на клетките от прекалено реактивни кислород, съдържащи молекули/ и от хронично прекалено голямо възпаление, рискът от образуването на твърде много ракови клетки се увеличава.

Но ако чрез редовната консумация на маслини човек си осигурява големи количества антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, може да избегне тази опасна комбинация от хроничен оксидативен стрес и хронични възпалителни процеси.

Черните маслини са отличен източник на витамин Е, който притежава невероятното свойство да неутрализира свободните радикали в телесните мазнини.

Особено когато токоферолът е в синергия със стабилните мононаситени мазнини, които се съдържат в маслините, витамин Е може да направи клетъчните процеси по-безопасни.

3 причини защо трябва да ядем маслини всеки ден
4.6 (91%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи