3 здравни факта за плацебото

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2014 14:43

3 здравни факта за плацебото

Акценти:

  • Как действа плацебото?
  • Какви са възможните нежелани реакции от прилагането на плацебо?
  • Отразява ли се цената на плацебо таблетките върху тяхната ефективност?

Свързани:

Факт №1

Как размерът, формата, цветът и цената на плацебо таблетките се отразяват на здравето?

Размерът, формата и броя на таблетките повлиява на степента, до която се проявява плацебо ефектът. 2 таблетки, които не съдържат нищо друго, освен нишесте помагат повече, отколкото една.

Капсулите са по-ефективни от таблетките, а повечето пациенти се повлияват по-добре от инжекциите, отколкото от капсулите.

Съществува и дори хирургично плацебо: например, при едно проучване, проведено в САЩ, в което били включени пациенти, страдащи от остеоартрит след операция на коляното се почувствали много по-добре, без значение дали е била извършена хирургичната процедура или не.

На пациентите от плацебо групата просто кожата им била порязана и им било показано видео от проведената операция.

Цветът на таблетките също е важен. Например най-добре ще се прояви плацебо ефектът при депресия, когато таблетките са с жълт цвят. А при язва на стомаха най-ефективни ще са белите хапчета. Когато на повърхността на хапчето е посочено името на лекарството, то тогава плацебото ще се прояви най-силно.

И накрая, стойността на лекарството също се отразява на проявлението на плацебо ефектът. Например, от резултатите на проведено проучване е установено, че плацебото е с по-голям ефект, когато цената на едната таблетка на лекарството, което приемали участниците била 2.5 долара и отчетливо по-слаб, когато била посочена цена от 10 цента.

Факт №2

Как действа плацебото?

Смята се, че плацебо ефектът се проявява чисто психологически, тъй като всички пациенти вярват в ефикасността на лекарството. В резултат на това хората наистина започват да се чувстват по-добре.

Въпреки това научните изследвания показват, че състоянието на чисто физическо ниво на пациентите, приемащи плацебо, наистина се подобрява.

Физиологичната причина, в която се корени болестта често се „абсорбира“.

От едно проучване беше установено, че при хора, страдащи от болестта на Паркинсон в определена област на мозъка количеството допамин – едно от мозъчните сигнални вещества, изпълняващо и функцията на хормон и осигуряващо комуникацията между невроните, се увеличава, когато приемат плацебо таблетки.

Повечето учени приемат, че смъртта на клетките, които синтезират допамин в базалните ганглии, е причината за невродегенеративното заболяване.

Факт №3

Нежеланите реакции на плацебото

Таблетката от нишесте може не само да подобри състоянието на пациента, но също така и да доведе до влошаване на здравословното състояние.

Действието на ноцебо ефектът възниква, когато лекуващият лекар предупреждава, че лекарството /несъдържащо никакви активни съставки/ може да предизвиква появата на някои нежелани странични реакции по време на неговия прием.

В този случай експерименталните данни показват, че неприятните симптоми, изпитвани от хората, страдащи от ноцебо ефект са напълно реални.

Например в едно проучване беше установено, че участниците в него са започнали да чувстват болка , след като били предупредени, че ще приемат лекарство /плацебо таблетка от нишесте/, което ще активира зони в мозъка, които предизвикват болезнени усещания.

Ноцебо ефектът може да придобие и радикална форма.

За това свидетелства описаният през 1973 г. случай на мъж, на който му поставили диагноза рак на черния дроб и лекарите му съобщили, че ще живее само няколко месеца.

Но когато мъжът починал, била направена аутопсия и патолозите се усъмнили, че именно злокачественото заболяване е причината за смъртта. И сега е трудно да се каже каква точна е причина за смъртта на мъжа – заболяването или очакването за смъртта.

3 здравни факта за плацебото
4.4 (87.5%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2014 14:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи