В ресторантите авокадото се използва в почти всички рецепти от бургери до салати. Причината за това е в богатото му съдържанието на витамини С и К, калий и фибри.

Добавете към любимите си рецепти няколко вкусни и здравословни предложения.

Авокадо и орехов хляб

Съставки:

3/4 чаша органично пълнозърнесто брашно от лимец

1 чаша бяло брашно от лимец

1 ч.л. бакпулвер

1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

4 големи яйца

1 пюре от авокадо

1/2 чаша обезмаслено кисело мляко

3 супени лъжици орехово масло

1 чаша начукани на ситно орехи

щипка сол

В средно голяма купа пресейте заедно брашната, бакпулвера, сода бикарбонат и сол. Разбийте яйцата в отделна купа и добавете авокадо, кисело мляко и масло. Разбъркайте добре сухите съставки, добавени към яйчената смес. Хлябът се пече се в продължение на 45 минути или до момента, в който поставите клечка в средата на хляба и тя остане суха.

Скариди такос с авокадо салса

Тази вкусна рецепта с авокадо е чудесна за лятото, когато се наслаждавате на почивката си със семейството и приятелите си.

Съставки:

За авокадо салса:

1 скилидка чесън

1 малка глава лук

4 средни нарязани на едро домати

1 1/4 чаени лъжички сол кашер

1/4 чаша едро нарязани, пресни листа кориандър

1/2 авокадо, обелено и нарязано на парчета

Скарида такос:

1 чаена лъжичка „Чипотле“ или смесено чили на прах

1 чаена лъжичка сол кашер

1 супена лъжица зехтин

1 килограм средно големи обелени скариди

8 стръка магданоз за гарнитура

8 царевични питки

2 зелени лимона, нарязани на резенчета

Поставете лука и чесъна в бландер и разбийте добре. Добавете доматите, авокадото и солта. Прехвърлете в купа и разбъркайте. Загрейте котлона или скарата на средно-висока температура. Смесете зехтина със соса от „Чипотле" или чили на прах и добавете солта в голям съд. Добавете скаридите, ако ги печете на скара изчакайте докато придобият полупрозрачен цвят, около 1 и 1/2 до 2 минути от всяка страна.

Оставете питките на грила, докато леко се изпекат, достатъчни са 20 секунди от всяка страна. Добавете сос за тортила, а след това 2 или 3 скариди и стръкче магданоз. Сервирайте 2 парчета такос във всяка порция.

Салата с черен боб и авокадо

Склонни сме да вярваме, че повечето салати, с които се храним са здравословни и ниско калорични, но истината е, че повечето от тях превишават 300 калории. Салатата от авокадо притежава невероятен аромат, благодарение на боба, лимоновия сок и магданоза, а и е ниско калорична.

Съставки:

1/2 замразени консерви органична сладка царевица (1 3/4 чаши)

1/2 чаша изплакнат и изцеден черен боб

2 кутии печени, изцедени и нарязани на кубчета домати

3 супени лъжици нарязан пресен кориандър

1/4 чаша нарязан червен лук

2 супени лъжици пресен лимонов сок

1/2 чаена лъжичка едра сол (кошер или морска сол)

1 супена лъжица растително масло

1/2 чаена лъжичка кимион

1 скилидка ситно нарязан чесън

1/4 чаена лъжичка черен пипер

1 нарязано и обелено авокадо без костилка

Изплакнете царевицата със студена вода и отцедете. В голяма купа смесете царевицата и останалите съставки, с изключение на авокадо. Замразете ги около час. Добавете и разбъркайте авокадото преди да го сервирате.