30 години по-късно – мъжете продължават да доминират, а жените да мечтаят

Мария
Написана от Мария април 4, 2016 16:57

30 години по-късно – мъжете продължават да доминират, а жените да мечтаят

Акценти:

  • Стереотипи - жени
  • Борба - предразсъдъци
  • Различия - двата пола

Свързани:

Изследване показва, че мъжете продължават да бъдат властни, а жените – зависими.

Учените установиха, че съвременното общество продължава да бъде все така сексистко както и преди 30 години. За покорните жени, властните мъже, гледането на порнография, за метлите и дискриминацията на учените-дами ще ви разкажем в настоящата статия.

1. Мъжете продължават да доминират

Преди няколко години в Интернет придоби популярност картинка с изобразени 10 метли, стоящи на стената, с надпис – „Кой казва, че жените не могат да паркират?“.

Такива мемета, повдигащи темата за сексизма, постоянно събират огромно количество харесвания, а също така провокират жените, вярващи, че е дошло време да кажем сбогом на различията между половете, да пишат гневни коментари.

Жените неслучайно се възмущават – според американските учени съвременното общество остава също така сексистко, както и преди 30 години.

В експеримента на група психолози от Ню Джърси взели участие около 200 студенти, които трябвало да определят какви черти на характера са типично мъжки, и кои подобават на жените, и кои са типични за представителите и на 2-та пола.

Освен това респондентите трябвало да посочат какви професии смятат за подходящи за силния пол, и кои за нежния.

Точни същият експеримент е бил проведен и през 1983-та година сред студенти – и изследователите искали да сравнят как борбата със сексизма, която активно се води в много страни по света, е повлияла на отношението към различията между половете.

Но учените с голяма изненада установили, че в общество продължава да живее със същите представи за мъжете и жените, както и преди 30 години.

И днешните участници в експеримента, както и респондентите в края на миналия век, мислят, че за дамите е характерна зависимостта от мнението на околните, склонност към детайлно планиране на бъдещето и привързаност към дома.

Освен това жените се разглеждат като нежни, мечтаещи, романтични, емоционални и се изразява недоволство към феминистките, които твърдят, че съвременната жена продължава да е слаба, зависима и покорна.

Мъжете пък се смятат за силни, смели, склонни към доминиране, властни и независими.

Сексизмът и културното изоставане

Участниците в експеримента посочили и отрицателните качества на двата пола – девойките им се струват пасивни, а момчетата – мързеливи и неорганизирани.

В наши дни хората продължават да вярват, че да човърка колата – е работа на мъжа, а да приготвя обяда – на жената. Въпреки че от момента на предходното изследване са изминали повече от 30 години, стереотипите за разликите между половете не са претърпели на практика никакви изменения, коментират авторите на изследването.

В обществото продължават да живеят същите представи за мъжките и женските професии, черти на характера и физически характеристики.

Между впрочем изследването показва, че стереотипите каква трябва да бъде идеалната жена само са се увеличили.
Важно е да се отбележи, че както в старото, така и в новото изследване са взели участие, както мъже, така и жени.

Авторите на изследването призоваха да се борим със стереотипите, отнасящи към различията между половете, особено като се отчита факта, че жените заемат все повече длъжности, които в миналото са се разглеждали като типично мъжки, а в много семейства мъжете не готвят, не мият чинии и не перат бельо, защото смятат, че тези дейности са под достойнството им и ги компрометират като мъже.

30 години по-късно – мъжете продължават да доминират, а жените да мечтаят
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 4, 2016 16:57
Напиши коментар

1 Коментар

  1. herkules септември 30, 20:37

    Продължавайте да си заравяте главите в пясъка като щрауси и се надявайте козата да има силата на коня, за да тегли като него каруцата щото е равноправна. Не разбрахте ли че глупавият експеримент с феминизма няма да се получи? Половете никога не са били равни и никога няма да бъдат. Жените винаги ще стоят по-долу и никога няма да са равни или да доминират над мъжете, без значение дали са образовани или не. Мъжът е творецът и двигателя на прогреса. На жената и е отредено от природата само да ражда. В нищо друго не може да се сравнява със способностите на мъжа. За това присъствието и навсякъде в мъжките професии е вредно. Професия с женско присъствие губи качеството си на работа както и авторитета си. Женският пол е с много по-ниска стойност от мъжкия, разберете го най после! Дори и едно мъжко бебе на черния пазар струва в пъти повече от женското. За да има равенство, равноправие и равнопоставеност между мъже и жени, трябва мъжете да го разрешат. И то поне 90% от мъжете. Жените може много неща да искат, но никога няма да ги получат, защото не им се полагат по природа. Само с граждански закони, насилствено приети с директиви от световното правителство по Сорос програмите неможе да се наложи матриархат. За това е добре да се помисли навреме. Простотията с равенството прокламирана от феминизма и днешната наглост на жените, няма да останат ненаказани. Времето бързо се променя, и настроенията сменят посоката си. Жените преядоха с права и привилегии, а световните кукловоди поругаха мъжкия авторитет и мъжкия облик. Ще дойде време и женският пол ще плати пре-скъпо за днешните безобразия.Добре ще е да се знае, че безплатен обяд няма.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи