4 факта, които вероятно не знаете за смеха

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2014 13:58

4 факта, които вероятно не знаете за смеха

Акценти:

  • Смеят ли се плъховете, когато ги гъделичкат?
  • Как можем да установим, че гризачът се е разсмял?
  • Неволна реакция ли е до голяма степен смехът?

Свързани:

Ако желаете да общувате с някого и той говори език, който вие не знаете, трябва само да се засмеете. Смехът е форма на комуникация, която е всеобщо призната, а това предполага, че е изключително важна за цялото човечество.

Смята се, че смехът е възникнал още преди хората да усвоили говорните умения и като забавен начин майките да общуват с децата си или като форма на игра или за укрепване на взаимоотношенията между хората. Дори и сега, сякаш мозъкът ни е обучен и започваме веднага да се усмихваме или да смеем, когато чуем другите да го правят.

И все пак смехът представлява до голяма степен неволна реакция. Той не е нещо, което може да се насилвате да правите. А се предизвиква от определени процеси в мозъка, като начинът на дишане, израженията на лицето, а дори и от мускулите на ръцете и краката

От изключително значение за поддържането на добро здраве е да се смеем всеки ден. А също така смехът е много странен и загадъчен, което го превръща в една от най-интересните реакции на психиката на човека.

4 невероятни факта за смеха

1. Плъховете се смеят, когато ги гъделичкат

Плъховете се смеят, когато ги погъделичкат и колкото повечето си играеш с тях, толкова повече те се смеят. Психологът Джак Панксеп за първи път е наблюдавал смях на плъхове през 1990 г.

Но е необходимо специално оборудване, за да бъде уловен. Можем да установим дали един плъх се смее по това, че максимално е разтегнал тялото си.

2. Човек е по-предразположен да се разсмее, когато е сред други хора, а не когато чете вицове

Ако се засмеете, то най-вероятно това ще се случи, когато сте в компания, според проучване на експертът д-р Робърт Провайн. Това, което кара повечето хора да се засмеят е друг човек, а не шега или смешен филм.

Проучването е проведено сред 1200 души, които трябвало да се засмеят в обичайната си среда – тази, в която прекарват по-голямата част от деня си.

И Провайн и екипът му установили, че вероятността човек да се засмее, след като прочете виц е между 10 и 20%. Но когато е сред други познати хора и приятели вероятността да засмее е 30 пъти по-голяма, отколкото, когато е сам.

В повечето случаи смехът е последван от на пръв поглед напълно банален коментар или от само леко комичния му начин на изразяване

От това може да се направи заключение, че изражението на лицето и начинът на изразяване на човека са много по-важни за предизвикване на смеха от самият смешен факт – било то виц, смешен клип и др.

3. Мозъкът разпознава фалшивият смях

Изследванията на професор Скот са показали, че мозъкът може да открие разликата между реалния и умишления смях. Когато чуем фалшив смях, се наблюдава повишена активност в предния междинен префронтален кортекс на мозъка, който ни помага да разбираме емоциите на другите хора. А това предполага, че мозъкът автоматично започва да търси причината затова защо някой се смее умишлено.

4. Смехът е заразен

Звукът от смеха активира зони в предмоторната корова област на мозъка, които регулират движенията на лицевите мускули, като това представлява един вид подготовка за предстоящия смях.

4 факта, които вероятно не знаете за смеха
4.4 (87.39%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2014 13:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи