4 начина да се убедите, че на 40 животът едва сега започва

Мария
Написана от Мария април 13, 2015 19:42

4 начина да се убедите, че на 40 животът едва сега започва

Акценти:

  • Двойните стандарти на стареенето
  • Времето на "опустялото гнездо"
  • Криза в кариерата

Свързани:

На 40 години едва сега започва… Тази фраза е станала крилата, поради това че в нея има много истина.

От гледна точка на психологията именно в тази възраст жените започват да дишат за втори път.

40 години е златната среда в живота, когато ние сме минали достатъчно дълъг и наситен житейски път. При много от нас възниква напълно закономерен въпрос: какво следва?

Преоценката на ценностите може да се окаже врата за едно ново начало в живота.

От естествената тревожност може да роди желанието нещо да промените, да се научите на нещо ново или да изпитате нови вълнуващи чувства.

Да поемете кормилото на живота си и да промените малко курса. Но за начало определете какво ви притеснява.

Двойните стандарти на стареенето

Мъжете с посивели коси се възприемат в нашето общество най-често като зрели и стабилни. Същевременно една жена на 40 може да се определи като вече непривлекателна.

Тази гледна точка, преобладаваща в нашето общество в съчетание с естествените физиологични изменения може да предизвика появата на депресия.

Какво да правите? Има техники, които способстват за преодоляването на вътрешното усещане за собствената ви непривлекателност.

Това е автотренинг /устен и писмен/, медитация, ребъртинг /дихателни упражнения/, уроци по телесно-ориентирана терапия. В съчетание с дължимата грижа за тялото спомагат за преодоляването на всички комплекси.

Времето на „опустялото гнездо“

Много от хората посвещават мислите си на това, че вече са изпълнили основната си мисия в живота – децата им са пораснали и вече не се нуждаят от грижата на своите родители.

А взаимоотношенията между съпрузите в този период могат да преминат през доста неблагоприятни за съществуването им моменти. Нерядко след 40-годишна възраст доста семейства се разпадат.

Какво да предприемете? Погледнете на новото положение на нещата от друга страна. Децата ви са пораснали – това е отлично, най-накрая имате повече време за себе си, да се образовате допълнително, да ходите на театър и да се срещате с приятели.

Радвайте се за децата си, че сте успели да ги възпитате да бъдете самостоятелни – това е едно най-важните качества, които всички родители са длъжни да предадат на своите деца.

Развалилите сте отношенията със съпруга си, развели сте се? Вие имате възможност да изградите отношения с друг мъж. Именно в тази възраст жените навлизат във втори пик на сексуалната активност и сексът е толкова хубав, колкото никога не е бил.

Освен това интимните връзки, романтичните срещи отдалечават настъпването на климакса и правят по-малко осезаеми неговите симптоми.

Криза в кариерата

Много хора след 40-годишна възраст се сблъскват с проблеми при търсенето на работа.

Младите „настъпват плахо“ и изискванията към специалистите с развитието на технологиите стават все по-сериозни.

А много жени изпадат и във вътрешна криза, осъзнавайки, че през целия си живот са се занимавали с нещо, което изобщо не им харесва.

Какво да направите?

Не се страхувайте да започнете нова дейност или да започнете нова работа. Това не е задължително да бъде нова работа в нова сфера, въпреки че и това е възможно.

Вие можете да се запишете на шофьорски курсове, ако не можете да карате автомобил, да си спомните какво хоби сте имали в юношеството и отново да му посветите повече време.

Тревога заради родителите

Много хора на 40-годишна възраст се боят дали няма да загубят родителите си.

Какво да правим?

Трябва да умеете да се отпускате. Всеки човек има мисия в живота и кога тя е изпълнена, той вече може да напусне този свят.

4 начина да се убедите, че на 40 животът едва сега започва
4.5 (90.63%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 13, 2015 19:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи