4 начина за овладяване на хроничен гастрит

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 18:56

4 начина за овладяване на хроничен гастрит

Акценти:

  • Алкална вода - хроничен гастрит
  • Обостряне на гастрит - сдъвкване на храната
  • Намаляване на порциите

Свързани:

Хроничният гастрит е спътник на много студенти и ученици. И с времето те остават изложени на риск от внезапно обостряне, търпят болки в стомаха и киселини. Добре е да знаем как да успокоим стомаха след допълнителната порция пържола със соев сос.

Какво предизвиква обостряне на гастрита?

Този въпрос си задават много и непрекъснато експериментират. Тези, които пият алкохол на празен стомах или изяждат огромни количества храна. Които посещават мексикански ресторанти след няколко седмици спокоен и скучен живот, както и тези, които обичат силно кафе, без да закусват.

Обострянето на гастрита може да се развие на фона на прием на лекарства – например нестероидни противовъзпалителни препарати, които често се назначават при травми на ставите, наранявания, при настинка за нормализиране на телесната температура.

Недостатъчният сън, стрес, в резултат на прекомерната стимулация на симпатиковият отдел на вегетативната нервна система предизвикват повишаване на киселинността на стомашния сок.

Какво да правим в такава ситуация?

Накрая сме постигнали заветната цел – предизвикали сме обостряне на хроничния гастрит. Сега се налага някак си да се опитаме да „усмирим“ неприятните симптоми.

Стъпка №1

На първо място е необходимо да си спомните за хранителния режим. Преди да започнете прием на лекарства, е логично да спрете да консумирате дразнещите стомаха храни. Лютиво, солено, печено, мазно, пушено, горчиво, студено, макар и много вкусно, не ви е необходимо повече.

Често един такъв хранителен режим би бил достатъчен за нормализиране на храносмилането. Ще ви помогнат слизестите каши, варените зеленчуци, кюфтета от пиле или риба на пара. Пресните плодове и зеленчуци са също под забрана.

Стъпка №2

Пийте алкална вода. Така ще намалите апетита и ще понижи киселинността на стомаха. Така стените на този орган ще страда по-малко от неблагоприятното въздействие на стомашните сокове, ще можете да удължите времето между отделните хранения.

Обикновената питейна вода също е добро средство за успокояване на стомашната лигавица.
Прекратете за известно време употребата на сладки напитки, на черен и зелен чай. Газираните напитки при гастрит са абсолютно забранени дори и в период на ремисия.

Стъпка №3

Успокойте се! За тази цел ще може да се наложи да пиете валериан, чай от мента или маточина. Понижаването на възбудимостта на нервната система е необходимо за понижаване на киселинността на стомашните сокове. Разходките пеша ще помогнат да станете по-спокойни, благодарение на засиленото образуване на ендорфини.

Стъпка №4

Антациди и инхибитори на протонната помпа се назначават от лекар-гастроентеролог, в случай че предходните мероприятия не са имали успех. Тези препарати имат противопоказания и не бива да ги приемате на своя глава. Затова се обърнете към лекуващия ви лекар.

За нормализиране на храносмилането при обостряне на хроничен гастрит също е много важно да се контролира количеството на приетите порции, като е най-добре да ставате от масата леко гладни.

От особена важност е и скоростта и правилното сдъвкване на храната. Като последното се отразява дори върху цялостното здравословно състояние, макар че този навик е труден за усвояване, ако наистина желаете да избягвате в бъдеще обостряне на гастрита, то най-добре е да го направите.

За по-лесното изграждане на този навик ще ви помогне следният съвет – хранете се в седнало положение и без да се взирате върху екрана на телевизор и компютър, а просто се съсредоточете върху дъвченето.

4 начина за овладяване на хроничен гастрит
4.5 (90%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 18:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи