4 неща, на които можем да се научим от многодетните родители

Мария
Написана от Мария юли 30, 2016 01:08

4 неща, на които можем да се научим от многодетните родители

Акценти:

  • Умение - конфликти
  • Знания - получаване
  • Образование - получаване

Свързани:

Разбира се, всички многодетни семейства са много различни. Но оцеляването в голямо семейство се диктува от определени закони и принципи на възпитание, много от които могат да се окажат полезни и за тези, които възпитават само едно дете.

1. Не се опитват да създават идеални условия за децата си

Всички родители желаят децата им да са здрави, и се стараят всячески да способстват за това, но не всички познават мярката.

Някои майки и татковци се опитват да предпазят децата си от болести, осигурявайки им болнични условия – пълна липса на течения, подгрята вода, дезинфекциран пот, стерилизирани играчки, роднини с предпазни маски и така нататък.

Обикновено подобна грижа е причина за отслабване на имунитета на детето и чести вирусни заболявания при постъпване на градина или на училище.

Многодетните родители рядко изпадат в такива крайности по въпросите за чистотата, почти никога не повиват децата, и ограничаването на контактите в голямо семейство е много трудно – новороденото бебе обикновено се предава от ръка на ръка и често прихваща от кихащите и кашлящите си братя и сестри вирусните инфекции.

Разбира се, това всеки път се превръща в голям стрес за родителите, тъй като всички болести до 1 година винаги предизвикват тревога. Но както показва опитът на многодетните майки, много скоро такива малки деца стават много по-малко възприемчиви към инфекции, а естественото закаляване свежда до нула вероятността от настинки.

2. Не страдат от свръхзагриженост

Стремежът на родителите да предпазят децата си от опасности, неприятности неуспехи излиза извън границите на разумното. В този случай се говори за хиперопека, която се стоварва върху детето като непрекъснат контрол, постоянни ограничения и указания.

Многодетните родители обикновено нямат нито време за хиперопека, нито физическа възможност.

Това съвсем не означава, че не се интересуват от децата си, напротив – най-често жените, които имат много деца, смятат майчинството за свое призвание, но дори неудържимата енергия на най-активните майки с авторитарни мераци се разсейва, когато е насочена върху няколко деца, като така спасява всяко от тях от пагубните последствия на тоталния контрол.

3. Не учат с децата

Преобладаващият брой деца могат сами да си напишат домашните, но родителите смятат за свой дълг да седнат с тях и да контролират процеса. Обикновено тази история започва в първи клас, когато детето изглежда много малко и несамостоятелно, а това положение може да се запази дълги години.

Това е обяснимо – децата, израснали с мисълта, че ученето не им е нужна на самите тях, а на мама и татко, с големи усилия мотивират себе си за получаване на знания.

Многодетните родители, както и всички останали, са заинтересовани техните деца да получат образование, също контролират техните успехи в училище и се притесняват от ниски оценки. Но не виждат смисъл да седят зад главата на всяко дете. Обикновено помагат на децата, на които им е наистина трудно.

4. Научават се да разрешават конфликти

Конфликтите в семейството са нещо на практика неизбежно, и колкото по-голямо е семейството, толкова повече са поводите за разногласие. За съжаление, децата в многодетните семейства се карат, и майките искат, не искат се налага да вникват в същината на споровете, да търсят правите и виновните, многократно да повтарят истината за ценността на приятелството, за умението да се отстъпва.

4 неща, на които можем да се научим от многодетните родители
4.5 (89.23%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 30, 2016 01:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи