4 озадачаващи факта за паметта и за болестта на Алцхаймер

Мария
Написана от Мария декември 28, 2015 20:23

4 озадачаващи факта за паметта и за болестта на Алцхаймер

Акценти:

  • Концентрация - нарушаване
  • Алцхаймер - старческо слабоумие
  • Памет - многокомпонентна

Свързани:

Добрата памет е прието да се смята за предимство на младите хора, а забравянето за напредналата възраст е нещо като норма. Всъщност това не е така.

Човек може да забрави какво е говорил вчера, какво е правил, когато е седнал в автомобила, или какво е било преди 40 години.

Ако е над 60 години – това са симптоми на невродегенеративен процес в мозъка, който не е възможно да се преустанови, но отлагането му е напълно реалистично.

Но как да го направите?

1. С напредването на възрастта човек не загубва способността си за обучение

Способността за опознаване на света зависи от възрастта. Да – най-интензивно е познанието при децата, а с възрастта този процес се забавя.

Но човек не оглупява никога, ако е здрав. Реален проблем е, че хората в напреднала възраст рядко са здрави.

На средностатистическият човек в старческа възраст се падат около 5 хронични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, патологии на щитовидната жлеза, заболявания на опорно-двигателният апарат.

Забравянето се е смятало неправилно за нормално за напредналата възраст. Всъщност, ако човек забравят какво се е случило вчера, то това е признак на прогресиращо заболяване.

За да не се изпусне момента, когато другите заболявания започнат да действат на паметта, е необходимо периодично да се прави оценка на когнитивните функции – на способността да се опознава света.

С това се занимават невролозите и терапевтите, тъй като именно те провеждат лечението на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

2. Проблемите със сърцето влияят на мозъка

При сърдечно-съдови заболявания най-силно страда главния мозък, това е органът мишена.

Когато мозъчното кръвообращение е постоянно нарушено, концентрацията се нарушава, забавят се темповете на мислене, страдат всички функции на главния мозък.

Приблизително 40% от пациентите с артериална хипертония имат когнитивни нарушения, включително и нарушения на паметта.

Най-често са умерено изразени и не достигат до степен на слабоумие – човек не загубва самостоятелност в ежедневието.

3. Паметта е многокомпонентна

Нарушението на паметта представлява всъщност аномалия на запомнянето или на възпроизвеждането. Процесът на запомняне се състои от 3 етапа.

Първо човек трябва да се концентрира, да пожелае да запомни нещо и да концентрира вниманието си върху това. Така информацията попада в краткосрочната памет.

На втория етап информацията трябва да премине от краткосрочната памет в дългосрочната. Това е по-продължителен процес, необходимо е да се отдели известно време на повторението, за да е възможно запомненото да се „уталожи“.

За тези процеси отговаря хипокампа.

На третия етап е необходимо съзнателното припомняне на етапа – „изваждането“ на информацията от хранилището.

Това е функция на други отдели на мозъка, на които влияят множество фактори, включително и емоциите – именно затова е много трудно да си припомним нещо важно в състояние на стрес.

При болестта на Алцхаймер се засяга хипокампът, поради тази причина информацията не преминава от краткосрочната в дългосрочната памет – получава се така, че човек не е забравил нещо, а не го запомнил.

При хората с изменения на кръвоносните съдове на мозъка нарушенията на паметта са постоянни. Именно поради тази причина „забравянето“ е първия признак на болестта на Алцхаймер.

4. От болестта на Алцхаймер страда всеки, който е над 65-годишна възраст

Връзката между невродегенеративното заболяване, начина на живот и възрастта е била доказана в мащабно изследване, в което взели участие около 700 католически монахини.

4 озадачаващи факта за паметта и за болестта на Алцхаймер
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 28, 2015 20:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи