4 „подаръка“ на цивилизацията, които убиват

Мария
Написана от Мария февруари 2, 2016 20:53

4 „подаръка“ на цивилизацията, които убиват

Акценти:

  • Глад - отсъствие
  • Екстремни температури - липса
  • Температурен режим - условия

Свързани:

Цивилизацията създаде не само комфорт на човечеството, но и създаде условия за развитие на множество здравословни проблеми.

И всичко произхожда от противоречията с природата, в условията на които се е формирало всичко живо, включително и човека.

1. Липса на глад

В условията на дивата природа гладуват всички животни, например за тези, които обитават гората не съществува 3-разово хранене, пълноценни закуски, обеди и вечери.

Дълго време животно може да изпитва глад, особено през зимата, когато източниците на храна са малко.

Преди десетки хиляди години човек също е изпитвал постоянен недостиг на храна. Човешкият организъм се е формирал и под въздействието на този фактор.

Когато тялото изпитва глад, се активират процесите на автофагия – самоизяждане.

Когато клетките не получават храна отвън, започват да смилат собствения си преработен белтък, продуктите от разпада и други източници на белтъци в организма.

Тоест на първо място се разграждат продуктите от разпада и токсините, което всъщност е полезно за организма.

Изключването на фактора глад поставя организма в неадекватни условия. Така възникват нарушения във функцията на определени органи и системи, развиват се хронични болести.

За да се избегнат неблагоприятните последствия е необходимо да се яде по-малко и периодично да се гладува.

В 95% от случаите причина за наднорменото тегло са обичайните навици и начинът на живот.

2. Липса на физически натоварвания

Когато човек извършва физически труд, то клетките с времето започват да изпитват недостиг на кислород. Това състояние се нарича хипоксия на физическото натоварване.

Всички животни и бозайниците имат адаптационни механизми към недостига на кислород.

Те са налични и при човека, но при условие, че се движим изключително малко, тези механизми не се активират, което отново поставя организма в неадекватна ситуация.

Поради липсата на хипоксия на физическите натоварвания в организма по-бавно сработва обмяната на веществата, човек започва да трупа килограми, с течение на времето е възможно развитие на сърдечно-съдови заболявания и на захарен диабет.

3. Изобилие от месни продукти

За поддържане на добро здраве на човек са му необходими – ксенобиотици – чужди за организма вещества.

Но не се съдържат в месото, тъй като белтъкът на свинята, кравата и птицата не е чужд за нас, и организмът го преработва без проблем. Чужди за нас са бактериите, гъбите и растенията.

В последните се съдържат тези ксенобиотици, които при попадането в организма активират механизмите по обезвреждане на чуждите продукти.

Така организмът започва да се избавя не само от ксенобиотиците, но и от собствените си токсични вещества, които периодично се натрупват в него.

Месната храна и т.нар. фаст фууд не съдържат ксенобиотици, поради тази причина при тяхната употреба в организма не се активират механизмите за обезвреждане на токсичните вещества.

4. Липса на екстремни температури

Ако застудее? Можем да се облечем топло или да включим печката. А ако стане горещо, то може да пуснем климатика. Така организмът губи тренинг за адаптацията към температурния режим.

Терморегулацията е един от основните физиологични механизми, създали се в хода на еволюцията. И ако редовно не поставяме организма в температурен шок – както на студено, така и на топло, то той спира да се чувства в адекватни условия.

Отчитайки гореизложеното, можем да си направим извод, че за да бъдем здрави, трябва да се храним по-малко, периодично да гладуваме, да приемаме предимно растителна храна и да се закаляваме.

4 „подаръка“ на цивилизацията, които убиват
4.4 (87.94%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 2, 2016 20:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи