4 полезни навика, на които учат мързелът и отлагането

Мария
Написана от Мария декември 15, 2015 01:03

4 полезни навика, на които учат мързелът и отлагането

Акценти:

  • Мързел - продуктивност
  • Отлагане - навици
  • Голяма цел - ефективност

Свързани:

Отлагате или мързелувате? Не е страшно, можете да се справите с това. Освен това такива апатични състояния ни помагат да станем по-продуктивни. Най-важното е да се извлече максимално полезното.

Какво може да бъде хубавото в това да сме непродуктивни? И не се има предвид действително да не се прави нищо макар и по някакъв начин ефективно.

Възможно е да прозвучи странно, но от апатичното и лениво състояние могат да се извлекат ползи. И дори повече – могат да се намерят причини, за да стане човек свръхпродуктивен.

Да допуснем, че вие отлагате много изпълнението на задачите. Например:

  • Прокарвате много време в играенето на игри – например на карти онлайн;
  • Четете новинарската лента и новини твърде често в социалните мрежи и по телевизията;
  • Постоянно гледате телевизия и то всякакви филми;

В резултат на това вие губите фокус, мотивация и поставените от вас цели. Отказването от този начин на живот е възможно. Но преди да направите това, извлечете максимум ползи от своето бездействие.

  1. Продуктивността започва от страстта

И по това означава това, което не сме могли да направим по-рано. Спомнете си как е протекло обучението ви в университета. Дисциплините, които не са били интересни на студента, трудно му се отдава издържането на изпита.

А когато сте вършили ужасно скучна работа, нима сте били продуктивни? Това е така, защото продуктивността започва от страстта.

Когато сте заинтересовани и ви е интересно какво правите, да бъдете ефективни ви е много по-лесно. Когато сте в настроение, също производителността ви обикновено е много по-висока.

Страстта – това е силно желание, ентусиазъм от това, което вие правите. Много по-лесно е да се върши нещо, в което човек изцяло се потапя и дори забравя тече времето. Страстта е необходима, за да бъдем продуктивни.

  1. Продуктивността започва от дисциплината

Длъжни сме да преживеем едно от двете неща – болка от дисциплината или болката от съжалението и разочарованието.

Първият пункт противоречи на предходния, но е необходимо и двата да бъдат прочетени. Само страстта е необходима част от ефективната работа, самодисциплината е не по-малко важна.

Не е възможно всичко, което вършим като служебни задължения да ни харесва, защото сме принудени да си поставяме приоритети. И винаги ще има неща, които не ни харесват или не желаем да правим, но е наложително да свършим.

Например, не обичаме да спортуваме. Не е изненадващо, че понякога не ви иска изобщо да се занимавате с физическа активност.

Но благодарение на дисциплината вие ще тренирате всеки път, когато трябва и в крайна сметка ще се почувствате по-добре. Тъй като продуктивно сте използвали времето си и упражненията са били полезни за здравето ви.

Независимо от това, че не обичате да правите нещо, вземайте си на въоръжение дисциплината и стискайте зъби, просто вършете тази задача, която сте трябвало да свършите.

Между впрочем – добър съвет е да си пуснете музика и то хубава, която да ви повдигне настроението.

  1. Продуктивността започва от целта

Това е най-важната стъпка. Продуктивността без цел е като автомобил без ключа за двигателя.

  1. Продуктивността започва от голямата цял

Когато нямате цели, нищо и не ви вълнува, не очаквате нищо и не се стремите към нищо. Това ви дава повод да бъдете неефективни.

4 полезни навика, на които учат мързелът и отлагането
4.5 (90.34%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 15, 2015 01:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи