4 странни неща, които е важно да направите, когато сте тъжни

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 11:07

4 странни неща, които е важно да направите, когато сте тъжни

При почти всеки средностатистически човек така добре познатата схема протича горе-долу еднакво: изпадане в депресивно състояние – ред сълзи и ред сополи – гушкане на любимото мече, възглавница или каквото меко имате под ръка – още един ред сълзи и сополи – изправяне, опит за избърсване на очите – отваряне на хладилника за „нещо за душата“ – преяждане с вредни хранителни продукти – чувство за вина, последвано от поредния ред сълзи и сополи и дори без да се опитваме да ги избършем този път – обаждане на всеки наш познат, за да му разкажем за случилото се, което ни е докарало до това жалко, патетично състояние.

Това е системата, по която голяма част, най-вече от нежната половина на населението, се движи, когато тъгата го обземе.

И тази система постепенно често се превръща в един затворен кръг, в начин на живот, и хората започват за потъват все повече и повече и да се губят в мрачния негативен свят, който сами са си създали.

Какво казват психолозите?

На всички е известно какво ще ни посъветва един психолог – „Поплачи си, сподели с някого, потърси подкрепа, не преминавай през това сам, дай си време..“ и т.н. и т.н. Но кога тези съвети наистина помагат?

Помагат ли всъщност или просто времето лекува и ние се самозаблуждаваме?

Какво наистина трябва да направим?

Когато сме тъжни, имаме нужда да чуем грубата истина – тогава сме най-склонни да приемаме негативното. И не, тогава не бива да ни жалят, колкото и изненадващо и странно да звучи.

Хората сме свикнали, че когато някой е тъжен, той трябва непременно да бъде успокояван, разглезван и какво ли още не.

Според проведени изследвания се установява, че всъщност това е най-неподходящия начин за истинско отърваване от трудното емоционални състояние.

На пръв поглед това твърдение изглежда изключително грубо и безчувствено, но се оказва, че бива най-ефективно и че наистина спомага за по-бързото възстановяване от лошите емоции. А какво тогава трябва да правим?

Да се стегнем, без да си позволим да изпадаме в депресивни състояния. Защото това няма да бъде „рев за последен път“ или „последното парче шоколад за днес“.

Не, когато оставим ума ни да се напълни с негативни мисли става много по-трудно да излезем от това състояние. За да предотвратим този кръговрат трябва да следваме няколко прости, но и изненадващи съвета:

1. Не споделяйте – мъката си е ваша и само ваша. Като разкажете на цялата рода, на съседите си, на приятелите си, пък и на приятелите на приятелите си цялата трогателна история нищо няма да се промени, а единственото което ще предизвикате е състрадание и съчувствие най-много, като заедно с това е възможно да изглеждате жалки.

Хората не са ви отдушник и не са длъжни да слушат за драмите ви, а това което ще успеете да постигнете е непрекъснато мислене и задълбочаване в проблема.

Научно доказано е, че колкото повече мислите за дадено нещо, толкова повече се стресирате. Споделянето няма да ви помогне, само ще ви навреди.

2. Не правете драми – това, че той е влюбен в друга или че най-добрата ви приятелка не ви говори не е повод да седнете и да роните сълзи.

Помислете за някои световни проблеми, засягащи толкова много хора, помислете за тези, които току-що са загубили близък или тези, които сега са разбрали, че са неизлечимо болни. Ще усетите как проблемите ви се смаляват значително по значение.

3. Не се изолирайте – да не говорите с останалите за проблема не означава да страните от тях изобщо. В противен случай бихте могли да изпаднете в депресия много бързо и лесно, докато присъствието на хора прави това по-трудно.

4. Не го мислете – изхвърлете го от мислите си, независимо какво ви струва. Ако трябва мислете за красивото дърво до вас, но всеки път щом се сетите за проблема – да е вън от главата ви.

Запомнете: станалото станало! Миналото си е там и ще си остане там.

За всеки съществуващ проблем и ние носим част вина – намерете тази частица от вас, позволете си я да си я признаете и не допускайте това да се случи отново! Помнете, че всичко е временно и че животът ви зависи от вас.

Помнете че всичко се случва с причина. И помнете, че бъдещето ще е по-хубаво от миналото, което вече си е заминало – стига да си го направите такова.

4 странни неща, които е важно да направите, когато сте тъжни
4.5 (90%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 11:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи