4-те епохи на мъжкото сексуално битие

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2015 14:52

4-те епохи на мъжкото сексуално битие

Акценти:

  • Зрялост - точка на равновесието
  • Бащинство - краят на безгрижието
  • Юношество - в търсене на себе си

Свързани:

Превръщането на момчето в мъж – това е път от нарцистичната затвореност в себе си към разбирането на чувствата на другия, смята сексологът Ален Ерил.
Мъжката сексуалност през очите на френския психоаналитик и сексолог Ален Ерил е значително по-широка от самия секс.

Да бъдеш мъж – означава да станеш такъв, да определяш себе си чрез отношението към собственото тяло и към своите чувства, към родителите, жените, приятелите и собствените деца, към своята мъжка роля в семейството и в обществото, към слабостта и силата, уязвимостта и отговорността.

Сферата на сексуалността – това е лична вселена, и на всеки един от нас, на мъж или на жена, им предстои да я „изобретяват“ самостоятелно. Там няма рецепти и инструкции, но съществуват закономерности и общи за много от нас трудности и открития, които повече от 20 години са били обект на анализ от Ален Ерил, общувайки с пациенти в своя кабинет. Своите размишления той обобщава в новата си книга – „Да бъдеш мъж. Пътешествие из мъжката сексуална революция“.

Една от идеите на този труд е в това, че във всяка възраст на мъжа му предстои отново да преосмисля своята мъжественост, отговаряйки си на основни въпроси, намирайки баланс между удоволствието и чувствата на другия, преживявайки траурът по юношеската лекота и възприемайки се в зрелостта. 4 епохи от битието на мъжа – проницателният поглед на сексолога и доказателствата от първо лице.

1. 10-20 години – юношество – в търсене на себе си

Встъпването в пубертета често предизвиква у момчето такъв ентусиазъм и прилив на енергия, че тя буквално го преизпълва, тласкайки го напред, към физическа и психическа автономия. Подрастващите изпитват амбивалетно чувство, в което се съединяват страха и възторга.

Мощните хормоналния изменения, новото тяло и реалната перспектива да преживеят първия сексуален контакт и първата любов предизвикват дълбока криза на идентичността.

И във всичко това на момчето му предстои да намери своя път, да се разбере със себе си и със света. Юношата е рицар, който излиза да завоюва живота весело, с въодушевление и с леко сърце.

2. 20-30 години – младост – сблъсъкът с реалността

Много мъже трудно успяват да се простят с юношеството. Те изпитват носталгия по лекотата и безгрижието, с което им предстои да се разделят. Принципът на удоволствието влиза в сблъсък с реалността, и младият човек търси начин как да ги примири.

Налага се да поема върху себе си отговорността за професионалния си избор, за своите чувства и отношения. За първи път, у него възниква мисълта, че настоящата му връзка ще продължи много дълго, не е изключено, и за цял живот.

Един от способите за изграждане на себе си и преодоляване на страховете пред бъдещето, е дружбата с други мъже, които служат едновременно за огледало и за подкрепа в стълкновенията със света. Мъжът надраства духът на противоречията и започва да изгражда собствени ценности и възгледи.

3. 30-40 години – бащинство – краят на безгрижието

Перспективата пред един мъж да стане баща предизвиква у него паника и световъртеж, а тази перспектива обикновено става реална именно след 30-годишна възраст.

4. 40-50 години – зрялост – точка на равновесието

Понякога 40-годишните мъже живеят в очакването на своята 50-годишнина, което усещат като момент на загуба на мъжката сила, траур по всемогъществото, предателство на тялото. С това десетилетие са свързани множество фантазии и страхове, имащи отношение към секса.

4-те епохи на мъжкото сексуално битие
4.6 (91.43%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2015 14:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи