4 здравословни ползи от червеното цвекло

Калина
Написана от Калина юли 22, 2015 06:40

4 здравословни ползи от червеното цвекло

Акценти:

  • Защо е добре да ядем цвекло?
  • Защо цвеклото е полезно?
  • Какво съдържа червеното цвекло?

Свързани:

Сърдечните болести все още са най-голямата причина за смъртност в световен мащаб, а неправилната диета е основен рисков фактор. Медицинските специалисти все по-често препоръчват на своите пациенти да консумират зеленчуци и плодове, като изтъкват полезното им действие върху организма.

От дълго време цвеклото поддържа интереса на учените и непрекъснато участва в доклади и клинични проучвания, които доказват полезните му свойства върху много болести и най-вече върху сърдечно-съдовите проблеми.

Понижено кръвно налягане

Пониженото кръвно налягане (хипертония) е сериозен проблем и причина за поява на инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност и исхемична болест на сърцето. Учените доказват, че ако дневно консумирате една-две чаши сок от цвекло ще понижите значително нивото на кръвното налягане.

Причината са високите нива на хранителен нитрат, които се съдържат в цвеклото, освен това има положителен ефект върху кръвоносните съдове. След като нитратите навлязат в тях се превръщат в химикали, известни като нитрати, които понижават кръвното налягане, като насърчават правилното функциониране на вътрешните кръвоносните съдове и предотвратяват съсирването на кръвта.

Стабилни нива на кръвната захар

Повишените нива на кръвната захар може да предизвикат диабет тип 2, което води към риск от поява на тежко сърдечно заболяване и придружаващите го усложнения. От изключителна важност е да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар чрез храната, която редовно консумираме.

В сравнение с останалите зеленчуци, цвеклото съдържа много по-малко калории (около 37 на 80 грама) и никакви мазнини. Гликемичният му индекс (GI) е 64, това означава, че трябва да консумирате един куп цвекло, за да повлияе на кръвната захар. Освен това цвеклото е полезно за загубата на килограми, което подобрява цялостното ви здраве.

Понижава холестерола

Холестеролът оказва влияние на здравето на сърцето и е основна причина за поява на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и исхемична болест. Това става, когато черният дроб не може да се пребори с всички излишъци на лошия холестерол (LDL), които тялото произвежда в резултат на неправилното хранене и заседнал начин на живот.

След като започне да навлиза в кръвния поток, се получава удебеляване или блокажи в артериите, които възпрепятстват притока на кръв. Цвеклото,  може да помогне да се запазят ниските нива на холестерол, особено ако ядете големи количества мазни храни. Причината за това е, че цвеклото съдържа разтворими фибри, бетацианин, каротиноиди и флавоноиди, които понижават нивата на лошия холестерол, който от своя страна влияе на абсорбцията и окислителните процеси в организма.

Сок от цвекло за отслабване

Ако сте от хората, които обичат да си приготвят здравословни напитки, потърсете рецепти с вкусни комбинации от различни плодове и зеленчуци, към които може да добавите цвекло. Можете да се възползвате от предимствата на цвеклото, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като добавите към менюто си една-две чаши сок.

Повечето от хранителните вещества се унищожават, ако се подложат на термична обработка, затова изцеждането се счита за по-здравословен вариант, а и става бързо и лесно. Най-общо казано, ако консумирате червено цвекло 2-3 пъти седмично и и изпивате две чаши сок дневно, ще подобрите цялостното състояние на тялото и ще редуцирате теглото си. Може да пиете сока от цвекло, като добавите в сокоизтисквачката любимите си плодове или зеленчуци.

4 здравословни ползи от червеното цвекло
4.6 (92.08%) 53 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 22, 2015 06:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи