5 безценни житейски съвета, които никой няма ти даде, когато си на 20

Мария
Написана от Мария май 19, 2016 21:32

5 безценни житейски съвета, които никой няма ти даде, когато си на 20

Тина Силинг преподава в Станфордския университет, и всички ѝ студенти я обожават. Нейният курс е сред най-популярните в университета.

Тина има и син Джон, за 20-годишнината на който подготвила подарък. Написала книга, където споделила какво сама би искала да знае, когато самата тя е била на 20. Какво разказва тя сина си?

1. Зад всеки проблем се крие възможност

Първото, което съветва Тина своя син е да се научи да вижда зад всеки проблем възможност и да гледа на всички задачи по-мащабно.

Например, нейният курс в Станфорд започва с това, че в петък разделя студентите на няколко отбора и им раздава пликове с по 5 долара в тях.

В неделя вечер всеки от тях има по 2 часа да създаде някакъв стартъп и да спечели от него. А в понеделник всички студенти се събират заедно. Всеки екип разполагал с по 3 минути за презентация, за да разкаже какво е успял да направи.

Какво мислите, какво измислили студентите?

Единият отбор купил помпа за велосипедни гуми и започнали да предлагат услугата „напомпване“ на велосипедистите, чиито гуми били спаднали на територията на колежа.

Другият отбор студенти резервирали маса в популярен ресторант и продали резервацията за час пик.

Но най-много – 650 долара, спечелил екипът, който измислил ето това.

Студентите погледнали на условията на задачата още по-мащабно и установили, че най-ценното в тяхната ситуация – това не са дори 5-те долара, а 3-те минути време за презентация в понеделник.

Те намерили компания, която би искала да вземе на работа студенти от Станфорд, и им продали тези 3 минути. Отличен ход.

2. Плановете не струват нищо

Бащата на мениджмънта Питър Друкер казвал, че плановете не струват нищо, но планирането е безценно. Ученият Насим Талеб има теория на черния лебед, съгласно която събитията в нашия живот се случват непланирано.

Тина също е уверена, че планирането е необходимо, но единствено само за задаване на посока на движение.
Спомнете си свое последно пътешествие в непознат град или в държава?

Колкото и внимателно да сте го планирали, всички най-запомнящи се неща се случват непланирани – внезапно сте срещнали интересен човек, който ви показва места, които ги няма на картата.

3. Всеки ден ви очакват 1 милион долара

Карлос Виноло от Университета на Чили е уверен, че всеки ден можете да излезете на улицата и да намерите там 1 милион долара. Но това разбира се е метафора, светът е пълен с възможности, които е необходимо само да се използват.

Когато излизате от дома вие ежедневно срещате интересни хора, с вас се случват някакви събития, откриват се възможности, които могат да променят живота ви.

4. С широко затворени очи

Всеки миг трябва да прекарваме като пътешественик в чужда страна или дете, което току що се е появило на бял свят. Трябва да свалим щорите, които сме сложили и активно да изучаваме пространството около нас.

5. Животът е пъзел

Още един урок се състои в това, че никога не знаем къде могат да ни потрябват определени знания.

Ако смятате, че курсът по калиграфия никога няма да ви потрябва в живота, но сякаш нещо ви тегли към него, изучавайте го. Не гледайте на това колко ще е рационален или изобщо няма да е такъв.

5 безценни житейски съвета, които никой няма ти даде, когато си на 20
4.5 (90%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 19, 2016 21:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи