5 факта за алкалната диета

Мария
Написана от Мария май 9, 2015 14:45

5 факта за алкалната диета

Акценти:

  • Алкално хранене - показания
  • Видове алкални храни
  • Противопоказания за алкална диета

Свързани:

В последно време алкалната диета стана необичайно популярна. На първо място, защото някои най-големите холивудски звезди съобщиха за нейната изключителна ефективност. Нека да разберем кое е вярно и кое е грешно що се отнася до алкалния режим на хранене.

1. рН диета – оздравяване и прочистване на организма

Този режим на хранене бързо намери поддръжници и у нас, след като стана толкова популярен в САЩ. Алкалната диета има една основна цел – очистване на организма след преяждания или продължително неправилно хранене.

Същността на диетата – храната на един човек е необходимо да бъде близка до неговото естествено рН. Това се дължи на факта, че средното ниво на алкалност на нашата кръв не е голямо – 7.40.

Поради това и храненето следва да бъде съобразено с тази концентрация на рН. Тоест обема на алкалните хранителни продукти е необходимо да надвишава този на съдържащите киселини храни.

Хранителните продукти в групата на киселиннообразуващи повишават нивата на киселинност и в нашия организъм, а това според някои специалисти вреди на нашето здраве и фигура.

2. Какво ни дава този режим на хранене?

Грижата за излишните килограми и за излишните сантиметри – това не е всичко, на което е способна алкалната диета. Тя спомага за подобряване на функцията на стомашно-чревния тракт, благотворно се отразява на състоянието на кожата, дори повдига настроението, правейки човек пожизнен оптимист.

Важно е да се помни, че само малка част от храната, която приемате за деня, трябва да бъдат месо или месни продукти, а по-голямата част е необходимо да са храни от растителен произход. Приблизителното съотношение е препоръчително да бъде 4 към 6.

При това растителната храна следва да се употребява в суров вид или да подложена на лека термична обработка – например на пара. Към алкална диета не следва да се преминава рязко. Най-важното е постепенността.

Необходим е приблизително месец подготовка преди 2-седмичен курс. Ако сте чели, че звездите спазват алкална диета пожизнено, това не означава, че вие е необходимо да им подражавате. Алкалната диета е добра като способ за разтоварване на организма, а не като начин на живот.

3. Кой следва да се придържа към този режим на хранене?

Вече бе посочено, че рН-диетата е подходяща за разтоварване на организма. Също така тя няма да навреди на тези, които са решили да свалят малко килограми. Този режим на хранене би бил полезен и за тези, на които нещо ги безпокои, раздразнени са, изнервени.

Принципно, консумацията на големи количества зеленчуци и плодове винаги благотворно се отразява на нервната система. Алкалната диета е показна и при запушен нос, чести настинки, отслабнала имунна система, а също и при кисти на яйчниците.

4. За кого не е подходяща?

Лекарите с пълна увереност могат да кажат, че алкалната диета не е „изход“ за хора със заболявания на сърцето и такива с остра или хронична бъбречна недостатъчност. Това се дължи на факта, че рН-диетата влияе на нивата на калия в организма.

5. Основните принципи на алкалния режим на хранене

Решавайки да преминете на алкална диета е важно да се съблюдават 3 основни принципа на хранене. На закуска е необходимо да изяждате по 2 зеленчука – жълт и зелен. Например краставица и чушка, морков, грах и домат.

5 факта за алкалната диета
4.3 (85.88%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 9, 2015 14:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи