5 грешки при закаляване, от които децата боледуват

Мария
Написана от Мария август 7, 2015 17:43

5 грешки при закаляване, от които децата боледуват

Акценти:

  • Закаляване - процедури
  • Грешки при закаляване
  • Радикални мерки при закаляване

Свързани:

Именно закаляването родителите и лекарите най-често смятат за най-добрия способ за укрепване на имунитета на детето и именно там те най-често допускат грешки.

Как да закалявате детето си правилно?

Грешка №1 – „Закаляването трябва да започне с идването на студовете и сезона на настинките “

Ако говорим за деца най-доброто време за начало на оздравителните процедури е лятото или топлата и слънчева есен.

Дори ако детето ви нито веднъж не е кихнало през цялата лятна ваканция, бягало е под дъжда, яло е сладолед, без след това да има здравословни проблеми, това изобщо не означава, че пълноценното закаляване може да се отложи за по-нататък.

На първо място, през летните месеци арсеналът от природни закаляващи средства е много по-широк и на второ, през това време от годината организмът е най-добре подготвен за нови задачи и натоварвания.

Освен това много скоро, с началото на учебните занимания или ходенето на детска градина, детето отново ще се сблъска с цял набор от вируси и бактерии. И за тази среща е по-добре да го подготвим от по-рано.

Грешка №2 – „Майката знае най-добре как да закалява детето си“

Мотивацията е най-важният аспект във всяка една дейност. Не следва да сменяте рязко обичайния стил на живот на детето, без да му обяснявате нищо. Разкажете за рожбата си в достъпна за него форма, защо сте започнали да го закалявате и какви ползи ще му донесе това.

Старайте се убедително да представите всички плюсове от това мероприятие, така че да достигнат до детското съзнание.

Грешка №3 – „Една закаляваща процедура е напълно достатъчна“

С една въздушна баня или например изплакване на гърлото с разтвор от морска сол няма да бъдат особено полезни.

Да напомним закаляването е комплекс от мерки, а не едно повтарящо се действие. Започвайки борба за имунитета на детето, е важно да си давате сметка за това колко е важна системността и постоянно движение – от простото към сложното.

Грешка №4 – „Заради закаляването детето боледува още по-често“

Понякога родителите не разбират добре понятията и затова следва да уточним закаляването не е замяна на лечението, а профилактична мярка. Веднага щом забележите, че детето ви се е разболяло, прекратете незабавно всички процедури и точно съблюдавайте предписаната от лекуващия ви лекар схема на лечение.

Едва когато детето ви се възстанови напълно оздравителните мероприятия могат да бъдат продължени – но не с тези температури, на които сте спрели, а от начало.

Грешка №5 – „При закаляване трябва да се действа веднага“

Закаляването на всеки организъм и още повече на детския трябва да се прави постепенно, в противен случай се получава следното – родителите с всички сили „пазят“ детето си, защитавайки ги и от най-лекия ветрец, повиват го със 110 ката дрехи и го пазят да не се натоварва.

Но след като решението за незабавното „оздравяване“, настъпва времето на радикалните мерки – ходене босо по росата или например контрастен душ. Здравето по този начин няма да бъде укрепено, по-скоро обратното.

Педиатрите препоръчват да се започне с малко – например проветряване на стаята при хубаво време в присъствие на детето и преобличане в по-леки дрехи. А след това могат да се започнат слънчеви и въздушни бани, а след това водни процедури.

5 грешки при закаляване, от които децата боледуват
4.5 (89.84%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 7, 2015 17:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи