5 характерни симптома на шизофрения

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 00:41

5 характерни симптома на шизофрения

Акценти:

  • На каква възраст най-често се проявява шизофренията?
  • Фамилно обусловено ли е психичното заболяване?
  • Какви терапевтични методи се прилагат за овладяване на шизофренията и подобряване качеството на живот на засегнатите хора?

Свързани:

Над 50 милиона души по света страдат от шизофрения. Ранното диагностициране на болестта е много трудно, защото няма на разположение лабораторни тестове, които да поставят диагнозата навреме.

Въпреки това, има доста симптоми, които се считат за тясно свързани със заболяването и могат да послужат за навременното откриване на това разстройство.

Но много от тези симптоми могат да са сигнал и за други заболявания, например дисфункционална щитовидната жлеза, метаболитно разстройство и дори тумор на мозъка!

Това може да е причина за забавянето на поставянето на точната диагноза. В момента се провеждат проучвания с помощта на образната диагностика на мозъка, тестове за проследяване на движенията на очите и други, но все още се залага основно на стандартните методи на диагностика.

Ето и петте най-характерни и проявяващи се при повечето от засегнатите хора симптома на шизофренията:

1. Един от най-типичните признаци на шизофренията е този, че болният може да премине през две крайно различни ментални състояния за съвсем кратък период от време. Могат да изпитат от една страна халюцинации, забързани и илюзорни мисли, а в следващия момент бързо да станат затворени, отдръпнати от света и апатични.

2. Други симптоми на психично заболяване са когнитивни нарушения като объркване, лесно забравяне, лошо фокусиране и невъзможността да се спазват инструкции. Тези симптоми са доста подобни на симптомите на депресия или биполярно разстройство.

3. Клиничните изяви на шизофрения може да се проявят при човек, но в същото време той може да е наистина убеден, че с него всичко е наред. Пациентите с шизофрения са параноични и много често искат да се защитят от света около тях.

4. При поставяне на диагнозата, лекарите наблюдават и за признаци на шизофрения, проявяващи се в израженията на лицето; това могат да са различни гримаси, необичайни движения на очите, както и неспособност да реагират или да контролират неволни движения на езика или устата.

5. Друг типичен симптом на шизофренията е разстройството на съня. Лекарите също търсят симптоми на шизофрения като например повишено осъзнаване на звуци, миризми и светлини, видими тремор или резки движения на крайниците, както и всякакви странни жестове.

Един силен определящ фактор за лечение на шизофрения е фамилната анамнеза за депресия и склонност към самоубийство.

Шизофренията често се появява в началото на зрялата възраст и може да разруши всички възможности за нормален живот за пациента, ако се остави недиагностицирана.

Като част от лечението на шизофрения, на пациентите се предписват медикаменти като антипсихоптици  и когнитивна поведенческа терапия.

Друга важна мярка в лечението на шизофренията е семейното консултиране, за да се осигури благоприятна и подкрепяща среда за пациента с надеждата, че болния може да се върне към напълно нормален начин на живот.

5 характерни симптома на шизофрения
4.2 (84.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 00:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи