5 минути тичане на ден удължават живота ни с 3 години

Калина
Написана от Калина август 20, 2014 11:35

5 минути тичане на ден удължават живота ни с 3 години

Акценти:

  • Активен начин на живот
  • Тичане за здраве
  • Джогинг
  • Тичането удължава живота

Свързани:

Хората, които тичат поне по 5 минути на ден, са с 30% по-малко застрашени от преждевременна смърт, а тяхната продължителност на живота се удължава с поне 3 години.

Това са резултатите от ново проучване, проведено в Далас сред приблизително 55 000 възрастни. Здравословното състояние на хората било наблюдавано за период от 6 до 22 години. Около 24% от хората споделили, че тичат редовно.

Резултатите били потресаващи – хората, които тичали били с 30% по-малко застрашени от преждевременна смърт от различни заболявания в сравнение с тези, които не тичали. Също така, тичащите били с 45% по-малко застрашени от сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от проучването се считат за максимално реални, защото е направено всичко възможно да се отчетат фактори като възраст, тютюнопушене, пиене на алкохол и други. Взети са под внимание също и наследствените фактори и спортните навици на участниците.

Проучването показало ясно – тези, които тичат, били с 24% по-малко застрашени от смърт през периода на проучването. На практика, смъртността свързана с липсата на спорт била много по-ясно изразена от тази свързана с наднормено тегло (16%), факторът “семейна история на сърдечно съдовите заболявания” (20%), както и високият холестерол (6%).

За по-голяма точност тичащите били разделени на няколко групи в зависимост от това колко минути тичат на седмица. В най-слабо активната група попаднали тези, които тичат до 50 минути седмично. В групата на най-активните бегачи влезли всички, които бягат над 175 минути седмично.

Изненадата била голяма, когато учените забелязали, че разликата между тях не е голяма. На практика тичащите били почти еднакво облагодетелствани, дори и в случаите, в които те тичали само по няколко минути на ден и в бавно темпо.

Били измерени и други фактори – обща седмична пробягана дистанция, скорост и времетраене. Във всички категории дори и тези, които тичат най-малко, били многократно по-малко застрашени от смърт в сравнение с тези, които не практикуват джогинг.

Всичко, което е нужно да се направи, е да се включат 30 до 59 минути тичане на седмица и резултатите няма да закъснеят. Хората, които не могат да отделят 15 или 20 минути от ценното си време, биха могли да отделят поне 5 минути и резултатите ще ги изненадат приятно.

Проучването показва, че ако всички неспортуващи бяха започнали да тичат по време на проучването, това би подобрило здравето и спасило живота на приблизително 546 души или около 16% от всички участници.

Все пак не може да се каже със сигурност дали това проучване би могло да се съпостави с всяка държава и всяка класа хора. Например въпросното проучване е проведено в САЩ, в Далас, щата Тексас, сред хора от средната или горната средна класа, с висше образование.

Въпреки това, провелите проучването настояват, че резултатите биха били приблизително същите без значение от средата, в която се провежда то и без значение от расовите особености.

Без връзка с проучването в САЩ, друга група учени от Тайван също подтиква хората да тичат и спортуват поне за няколко минути на ден.

Учените казват, че е важно обществото да е наясно с нарастващия риск от сърдечносъдови заболявания при хората, които не спортуват (с приблизително 45%), както и нарастването с около 10% на различните случаи на рак, диабет и други болести. Оказва се, че липсата на спорт сериозно увеличава и риска от депресия.

Авторите на друго проучване от 2011 година от своя страна твърдят, че и бързото ходене има много силен позитивен ефект върху човека като дори и само 15 минути разходка в бодро темпо може значително да удължи човешкия живот.

Авторите на по-горните проучвания припомнят, че списъкът от болести, с които можем да се справим или да предотвратим единствено чрез промяна на двигателната активност, е доста дълъг.

5 минути тичане на ден удължават живота ни с 3 години
4.4 (88.18%) 22 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 20, 2014 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи