5 мисловни изкривявания, които убиват вашата решителност

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2015 09:48

5 мисловни изкривявания, които убиват вашата решителност

Акценти:

  • Решения - предубеденост
  • Загуби - неприемане
  • Ефект - стаден

Свързани:

Познавателните деформации са мисловни капани, системни грешки, които ни пречат да мислим рационално. Но решението, взето ирационално, на автомат, рядко се оказва добро. И затова днес ще си поговорим как да избягваме разпространените грешки във възприятието.

Единственото, което ни пречи да достигнем предела на своите възможности, са нашите собствени мисли, следователно ние сме най-лошите врагове на самите себе си.

Обикновено процесът на личностното развитие образно се представя като бавно изкачване на стълба, стъпка по стъпка. Но всъщност то се състои от възходи и падения и повече наподобява на скачането на батут.

В живота на повечето от нас те се случват основно, поради промяната на самия начин на мислене – когато човек се огледа назад и прецени картината като цяло, то той променя и своето отношение към всичко.

Но обикновено в такива ситуации човек не изпада много често, а са разхвърляни във времето.

За да се справи със зашеметяващия поток от информация и външни дразнители нашият мозък, ни кара несъзнателно да започнем да мислим шаблонно и да използваме евристични и интуивни методи за решаване на задачи.

Писателят Аш Рид сравнява евристиката с велоалея за ума, която му позволява да работи, без да маневрира между автомобилите и без риск от получаване на удар.

За съжаление, повечето решения, които ни се струва, че вземаме напълно обмислено, всъщност се приемат неосъзнато.

Големият проблем се състои в това, че ние мислим в съответствие с евристичните шаблони при оказал се пред нас важен избор. Макар и в тази ситуация да е обратното и да е необходимо дълбоко обмисляне.

Най-вредните евристични шаблони са когнитивните изкривявания, които ни пречат да видим пътя към измененията.

Те деформират нашето възприятие на реалността и ни тласкат към дълго изкачване по стълбицата, когато на нас ние е нужен трамплин.

Кои са 5-те когнитивни изкривявания, които убиват вашата решимост?

Тяхното преодоляване е първа стъпка към промените.

1. Предубеденост на потвърждението

Само в идеалния свят всички наши мисли са рационални, логични и непредубедени. В действителност повечето от нас вярват в това, което желаят.

Вероятно вие ще наречете това инат, но психолозите имат друг термин за това явление – предубеденост на потвърждението. Това е склонност да се търси и интерпретира информация по начин, че да се потвърди идеята, която ви е близка.

2. Ефектът на котвата

Първото решение невинаги е най-доброто. Но нашият ум „се прилепва“ към началната информация, която буквално ни завладява.

Ефектът на котвата или на привързването – това е склонността силно да се надценява първото впечатление по време на вземане на решението.

3. Ефектът на присъединяване към болшинството

Изборът на мнозинството пряко влияе на нашето мислене, дори и в случай на противоречие на нашите лични убеждения. Този ефект е известен и като стаден инстинкт.

4. Грешката на преживелия

Често ние попадаме в още една крайност – съсредоточаваме се единствено върху историите на хора, които са постигнали успех.

Например превъзнасяме Стив Джобс, а забравяме за Гари Килдал – създателят на първата операционна система, като през 2014-та година бяха отбелязани 20 години от неговата смърт.

5. Неприемане на загубите

След като направим избор и тръгнем по своя път, тогава се появяват и другите когнитивни изкривявания. Вероятно – най-лошото от тях е неприемането на загубата.

Страхът от малка загуба може да попречи на човек да участва в играта, дори и ако е възможна огромна печалба.

5 мисловни изкривявания, които убиват вашата решителност
4.6 (92.35%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2015 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи