5 начина да избавите главата си от твърде голямото количество мисли

Мария
Написана от Мария август 12, 2015 02:06

5 начина да избавите главата си от твърде голямото количество мисли

Акценти:

  • Ангажираност - прекомерно мислене
  • Говорене - по-малко
  • Прекалено мислене - признание на проблема

Свързани:

Вероятно повечето от нас правят всичко възможно, за да останат позитивни. Но периодично всички имаме моменти, при които започваме да мислим предимно негативно.

Когато сме в такова състояние се безпокоим за своите минали грешки, напрягаме се, че имаме още толкова неща за вършене, редовно живеем със стрес, което разбира се води само до нови проблеми в бъдеще.

Правим анализ след анализ, занимаваме се с изучаване и систематизиране на неща, които не съществуват. И когато ни се случи нещо не толкова приятно, ние започваме да свързваме това събитие с лоши неща, които вече са случили в нашия живота. И тези съпоставки почти винаги ни правят нещастни.

Нашата глава е постоянно ангажирана и дори претоварена с мисли за минали или бъдещи проблеми и така се обсебваме от тревожността като такава.

Но този начин на мислене е много вреден за нашето здраве.

Това са 8 начина как да се отървете от него.

  1. Признайте, че имате проблеми с прекомерното мислене

Първата стъпка към изцелението е признанието на проблема. Ако не можете да живеете щастливо, заради това че постоянно си представяте всички негативни сценарии, които са само възможно и невъзможни, това означава, че имате проблем.

  1. Простете на себе си – просто нашият мозък е устроен така. Природа.

Прекомерното мислене е естествен процес. Психолози коментират, че самата организация на процесите в мозъка ни предразполага към прекомерно мислене.

На първо място, защото нашите мисли и спомени на физическо ниво са много тясно преплетени. На второ място, основната грижа на нашия мозък не е щастието и спокойствието, а нашата безопасност. И заради нея той е готов да пожертва щастието. Дори ако 99% от проблемите, за които мислете, да са измислени.

Каскада от лоши мисли започва да се изсипва върху нас, когато сме недоволни от това с какво се занимаваме в настоящия момент.

Ако например скучаем на работа – незабавно се изработва тригер, който ви принуждава да мислите за леля ви, която е починала миналата година.

  1. Дишайте

Ако в главата ви се е оформила каскада от лоши мисли, то как да разбиете този шаблон?

Най-очевидният и елементарен способ – това е забавеното, дълбокото, отпускащото дишане с пълни гърди. На физиологично ниво то ви предразполага към осъзнаване на настоящия момент.

Звучи просто, но настоящия момент – и това е този Свещен Граал на вашето добро настроение и спокоен живот.

  1. Говорете по-малко

Когато сме стресирани или когато силно преживяваме по някакъв повод, всички около нас ни съветват да изплачем мъката си, като я споделим. Разкажи за проблемите си и ще ти олекне – тази народна поговорка се знае дори и от немного големите деца.

Но изследванията показват, че този съвет всъщност е вреден. Колкото повече човек говори на неприятна за него тема, толкова по-бързо се освобождава кортизол.

  1. Ангажираност

Всички знаят, че един от най-добрите способи да се избавите от натрапчивите негативни мисли – това е спорт. И това не се дължи само на ендорфините – хормони на радостта, които се освобождават в процеса на физическите натоварвания.

Това се дължи на факта, че спортът, особено игровият, изисква пълна концентрация, пълно внимание към себе си. Това се нарича „състоянието поток“. Когато вие сте в него околният свят с неговите проблеми остава на заден план.

5 начина да избавите главата си от твърде голямото количество мисли
4.5 (90.14%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 12, 2015 02:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи