5 начина да намалите болката при изгаряне

Мария
Написана от Мария юни 23, 2015 07:42

5 начина да намалите болката при изгаряне

Акценти:

  • Дезинфекция - изгаряния
  • Киселини - некроза на тъканите
  • Изгаряния - химически дразнители

Свързани:

Болката от изгаряне в повечето случаи е непоносима. Какво да правите при изгаряния до идването на лекар?

За справянето със силните болезнени усещания ще ви помогнат както средствата на народната медицина, така и традиционните лекарствени препарати, които се продават в аптеките.

Изгарянето е една от най-разпространените битови травми, която влече след себе си развитието на болкови синдром. И понякога болката е толкова силна, че не е възможно да бъде търпяна. И немаловажно при такива случаи е правилно оказаната първа помощ, включително и провеждането на адекватно обезболяване.

Студена вода

Ако при вас изгарянето е първа или втора степен, например битово поради заливане с вряла вода, то мястото на травмата е необходимо незабавно да се постави под струя студена вода за 15-20 минути. Така топлината няма да се разпространи до по-дълбоко и ще се предотврати развитието на силен болкови синдром.

Алое при изгаряния

Ако у вас у дома расте алое, то при изгаряния можете да се възползвате от това чудесно терапевтично растение. Поставете на мястото на поражението разрязан пресен лист от алое и само след няколко минути ще почувствате значително облекчение.

Най-ефективно е алоето при изгаряния първа и втора степен.

Средства с пантенол

При изгаряния ефективни биха били средства за външно приложение с пантенол – мазила, гелове, кремове, спрейове. Този препарат спомага за намаляване на възпалението, отстранява болковия синдром и способства за скорошно заздравяване на засегнатия участък.

Суров картоф срещу болки от изгаряне

Нелошо средство срещу изгаряния е суровият картоф. Вземете 1-2 картофа със средни размери, втрийте ги в марля, след което ги приложете към засегнатото място. При незначителни изгаряния суровият картоф спомага за намаляване на болката.

Обезболяващи препарати

Често изгарянията на кожата се съпровождат с много силни болки. В този случай до идването на лекар е целесъобразно да дадете на пострадалия обезболяващ препарат, който е наличен у вас в аптечката.

В допълнение – химически изгаряния при деца

С развитието на съвременната химическа промишленост количеството на разнообразните химически вещества постоянно расте. И сред тях има и такива, които се използват активно в домашни условия, а това означава, че могат да бъдат достъпни и за деца.

Необходимо е да помните, че ако у дома имате малки деца, то всякакви химически миещи, почистващи, дезинфекциращи вещества и лекарства, трябва да бъдат недостъпни и да се намират в отделно затворено помещение или в заключен шкаф.

Лекарствата също е желателно да бъдат съхранявани в затворени кутии.

Никога не оставяйте дезинфекциращите вещества, например натриевият хипохлорид или Доместос в непосредствена близост до тоалетната или ваната.
Много химически вещества при обикновено попадане върху кожата предизвикват изгаряния с различна степен на тежест. А при попадане в устата и хранопровода могат да доведат до смърт.

Помнете, че детската кожа е нежна и защитният ѝ слой е тънък и именно поради това е по-чувствителна към действието на химически дразнители. Например при кърмачетата дори такива средства като спирт, йод могат да предизвикат изгаряния.

При въздействие върху кожата на такива киселини като солна, сярна и оцетна, карболова и др. се развива некроза на тъканите с образуването на плътна кора на повърхността. А основите като например амонячният спирт, негасената вар и др. предизвикват дълбока некроза на тъканите и се образува бяла мека кора.

5 начина да намалите болката при изгаряне
4.5 (90.63%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 23, 2015 07:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи