5 научни открития, на които учените разчитат за победата над рака

Мария
Написана от Мария февруари 4, 2016 21:03

5 научни открития, на които учените разчитат за победата над рака

Акценти:

  • Кръвна диагностика - рак
  • Търсачка - онко
  • Генетично ниво - тумори

Свързани:

4 февруари е световен ден за борба с онкологичните заболявания. Кои са най-напредничавите методи за лечение и диагностика, които разкриват перспектива за справянето с болестта на века.

Туморите са цената, която трябва да платим за еволюцията. Когато геномът на човека се изменя, неизбежно възникват мутации, натрупването на най-опасните от тях води до рак.

Поради тази причина е нереално да се очаква, онкологичните заболявания да изчезнат напълно от лицето на Земята. Но пробивите в медицината позволяват превръщането на рака в несмъртоносна хронична болест, с която хората да могат да живеят дълги години, смятат учените.

1. Имунотерапия

Двата най-мощни метода за въздействие върху туморите хирургията и лъчевата терапия вече са достигнали границата на своята ефективност.

След като стана възможно провеждането на тотално облъчване на цялото тяло и премахване на цели органи, по-нагоре няма накъде да се прескочи.

Поради тази причина сега се откриват големи хоризонти за медикаментозното лечение на рака.
Едно от най-перспективните направления е имунната терапия.

Има 2 основни разновидности на този метод – първият, когато с помощта на специални препарати се установяват и „осветяват“ туморните клетки.

Тогава се превръщат в мишени за имунитета, и самият организъм целенасочено се бори с рака. Това лечение е много по-безопасно от традиционната терапия, тъй като е с по-малка токсичност.

Лекарите отбелязват, че в много случаи болните дори успяват да избегнат оплешивяването и неутропенията – опасен страничен ефект, когато загиват клетките неутрофили, отговарящи за разпознаването и унищожаването на опасните микроби.

Но, за съжаление този метод не е особено подходящ за хора, чийто организъм е силно отслабен от лъчевата терапия и лекарствата от по-старите поколения, които удрят силно по имунитета.

2. Вируси против туморите

Неотдавна в САЩ и в Западна Европа беше одобрен за лечение на рак първия в света препарат с онколитичен вирус.
Учените „взели“ вируса на „херпеса“ изчистили го от неговата вредна част и въвели в него специален генетичен материал.

На пациента се поставя инжекция, подобреният вирус прицелно атакува клетките на тумора, присъединява се към определени части от тяхното ДНК и отключва механизъм за самоунищожаване на злокачествените клетки.

Сега този метод за лечение се използва при меланоми – една от най-агресивните и смъртоносни форми на рака, при която много бързо се развиват метастази.

3. Ранна диагноза по кръвта

Всички наши клетки с времето загиват, и след тях остават ДНК, фрагменти, които циркулират из кръвта. Тъй като раковите клетки имат повече опасни мутации, теоретично е възможно да се опознаят по фрагментите ДНК.

4. Световно досие на рака

Във всяка човешка клетка постоянно протича огромно количество реакции, представете си – броят на двойките нуклеотиди, тоест съединенията, които образуват ДНК-то са над 3 милиарда.

За да се направи диагностиката на заболяванията максимално ранна и точна е необходимо първо да се разшифрира генома на човека и да се разбере, за какво отговоря един или друг ген.

Ако изследователят имат достъп до медицинските данни на колко се може повече пациенти и да съпостави получените резултати, то ще успее по-точно да установи взаимовръзката между гените.

5. Търсачка „Онкофайндер“

Когато изследователите започнали да изследват туморите на генетично ниво се установило, че дори у един човек в един орган рядко възникват различни типове ракови клетки.

И те по-различен начин реагират на медикаментите. За успешната борба с такъв многолик враг ще са необходими методи с висока чувствителност.

5 научни открития, на които учените разчитат за победата над рака
4.5 (89.74%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 4, 2016 21:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи