5 непознати симптома на депресията

Калина
Написана от Калина декември 5, 2014 13:26

5 непознати симптома на депресията

Акценти:

  • Как да се избавим от депресия?
  • Кои са симптомите на депресията?
  • Какво помага при депресия?

Свързани:

Нещата са се променили много през последните 30 години, когато става дума за депресията. През 1980 и дори 1990 г. хората все още смятаха това състояние за морална слабост или дори лудост.

Днес повечето хора не само познават поне един човек, който открито се е борил с депресията, но и могат да изредят поне пет симтома за депресивно състояние.

Тези промени са крачка към нещо по-добро, което отразява по-голяма отвореност към лечението на психичното здраве. Повишената информираност за депресията и нейните симптоми показва, че хората вече са по-склонни да търсят помощ и лечение, вместо да замитат проблема под килима.

Реално обаче колко знаем за депресията – едно невероятно сложно състояние, което има химична, емоционална и ментална страна, плюс компонентите на околната среда? Как да сме сигурни, че можем да разпознаем признаците на депресията?

Тя не е вид универсално състояние. Макар повечето от нас да проявяват по-голяма информираност и разбиране към депресията, отколкото в миналото, тя все още лесно може да бъде пропусната.

Въпреки че има типични симптоми, депресията може да изглежда съвсем различно при отделните хора.
В действителност, има много начини тя да се прояви далеч извън познатите симптоми като плач, загуба на интерес, липса на енергия.

Опознаването на по-малко известни признаци на депресия може да подобри готовността ви да я признаете пред себе си или другите. А това означава да имате по-голям шанс за помощ още в съвсем ранна фаза на това потискащо състояние.

1. Резки промени в теглото

Въпросът „Отслабнал ли си”, обикновено се счита за комплимент. Най-общо казано, в нашата култура да намалиш теглото си е положителен знак за здраве и външен вид.

Въпреки това, непреднамерената загуба на тегло, особено когато е значителна в сравнително кратък период от време, може да бъде сериозен депресивен симптом.

Намалелият или потиснат апетит е химичен страничен ефект от депресията. Ако установите, че обичайният ви навик да се храните три пъти на ден се е ограничил до два пъти или по-малко, това може да е депресия. Обратното също е в сила – ако внезапно започнете да пълнеете и да увеличавате значително теглото си.

2. Сприхавост

В съзнанието ни, депресията се равнява на тежка тъга и черни мисли. Но за много хора депресията се проявява със сприхаво поведение, с лесно раздразнение, с бурни емоционални реакции за маловажни, на пръв поглед, неща.

Въпреки че това най-често се наблюдава при мъжете, сприхавостта може да се наблюдава при всеки. Точно както хората с депресия могат да плачат без причина, или без да могат да обяснят защо, те също така лесно може да са раздразнителни и гневни, без да го осъзнават.

3. Скука

Един от класическите симптоми на депресията е загуба на интерес или удоволствие от случващото се, особено, ако в миналото то ни е било приятно. Склонни сме да си мислим, че депресията върви ръка за ръка с чувството на тъга и загуба.

А депресията може да се проявява като съвсем обикновена скука. Нещата спират да ви звучат забавно и ви се струва, че нищ не си струва усилията. Малко по малко изключвате всички дейности, докато останат най-баналните като гледане на телевизия и сърфиране в интернет.

4. Болки и страдания

Доскоро соматичните симптоми като признак за депресия не бяха в полезрението на повечето специалисти по психичното здраве, но сега те са смятани за едни от най-важните.

Могат да варират от чувствителност на кожата до мускулни болки, от скованост на ставите до стомашни спазми и храносмилателни проблеми.

Най-напред трябва да установите дали тези болки са свързани с депресия или с друг медицински проблем. Ако нямате друго заболяване, или ако болките не преминет след медицинска интервенция, те може да се коренят в психологическия стрес.

5. Трудности при взимане на решения

Всеки понякога среща трудности при взимането на решения, а особено когато сме претоварени и унили. Трябва да обърнете внимание обаче ако ви е трудно да решавате за обикновени, ежедневни неща, като например какво да облечете за работа или какво да сготвите за вечеря.

Психическият стрес и липсата на енергия, които ни носи депресията, могат да направят този избор да изглежда парализиращ и да ви пратят в истинска дупка от мъка.

Хората с депресия могат да бъдат крайно нерешителни при избора на филм за гледане или при избора между найлонови и хартиени торбички в кварталния магазин.

Ако сте се борите с някои от тези проблеми, особено в комбинация с „класическите“ депресивни симптоми, може би е време да потърсите помощ от професионалист по психично здраве. Депресията може да бъде плашещо състояние, но за него със сигурност има успешно лечение.

5 непознати симптома на депресията
4.4 (88.5%) 40 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 5, 2014 13:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи