5 неща, които вашето дете ще запомни завинаги

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 07:48

5 неща, които вашето дете ще запомни завинаги

Акценти:

  • Одобрения - критични бележки
  • Събития - непредсказуеми
  • Подкрепа - положителна

Свързани:

Възпитавайки децата, ние постоянно се безпокоим за нещата, които за тях означават малко. Американският психолог Дейв Вилис предлага на родителите да се съсредоточат върху това, което е действително важно.

Ето защо първите техни думи – „мамо, татко, сега-сега“ са толкова важно напомняне за това, че животът е кратък и времето, което за общуване с децата преминава много бързо.

Годините минават, децата порастват, постепенно стават все по-независими от родителите си, така че наистина времето, което имаме, за да общуваме пълноценно с тях, е много ограничено. Първият етап на един вид самостоятелност на детето е още когато го изпратим в детската градина.

1. Времето, когато те благодарение на вас се чувствали в безопасност, или обратно са били беззащитни

Всяко дете е уязвимо и се нуждае от защита. Децата ви ще помнят тези вечери, когато сте гонили чудовища из под леглото и сте им помагали да преживяват нощните кошмари.

Но точно така ще започнат и моментът, когато във вас самите се е събудило страшно чудовище и ги е наплашило не на шега.

Разбира се, рано или късно на децата им се налага да ни видят ядосани, бесни, защото това също е част от живота. Но просто си поставете пред себе си задачата – постарайте се да направите така, че децата с вас винаги да са се чувствали в безопасност.

2. Времето, когато вашето внимание им е принадлежало напълно

Децата измерват нашата любов първо с вниманието, което им обръщаме. Моментите, когато сте оставяли всякаква работа, за да пиете чай, да излезете навън, да поиграете на топка или да поскачате на батут, се помнят от тях завинаги.

Старайте се да намирате време за такива дребни неща, защото в крайна сметка именно тези минути, прекарани заедно, ще се окажат за децата най-значими.

3. Вашият стил на общуване със съпруга ви

Децата формират своята представа за любовта в голяма степен, наблюдавайки това как родителите общуват помежду си и как се отнасят един към друг.

Стремете се към такъв съюз, който ще пробуди в тях желанието да бъдат като вас, когато някога се оженят или омъжат. Подарете им чувство за безопасност, което усеща човек, наблюдаващ отношения на обич и уважение между баща и майка.

4. Вашите думи одобрения и критични бележки

Сърцето на детето е като мека глина, в него с времето се утвърждават всички впечатления, получени в ранните етапи на живота.

Децата формират своята идентичност и самооценка, представата за своя потенциал, уповавайки се в голяма степен на тези думи, които им говорите в първите години от техния живот.

Да, част от вашата работа като родители се заключава в това да научите детето на дисциплина, но дори в тези моменти не забравяйте за положителната подкрепа, само вашите думи ще бъдат изпълнени с любов и подкрепа.

5. Семейни традиции

Децата обичат спонтаността, но едва ли не повече се стремят към предсказуемите събития. С голяма топлота ще си спомнят всички тези традиции, които ще създадете, било то ежедневното гледане на кино.

Положете усилия, за да измислите и поддържате такива ритуали. Възможно е след това и вашите деца да поискат да ги пренесат и в своето семейство, и така да се предадат в поколенията.

5 неща, които вашето дете ще запомни завинаги
4.5 (90%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи