5 повода да посетите гастроентеролог възможно най-скоро

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2016 09:40

5 повода да посетите гастроентеролог възможно най-скоро

Акценти:

  • Слабост - усещане
  • Храна - разграждане
  • Изтощение - постоянно

Свързани:

Ако често наблюдавате, че страдате от разстройства на стомашно-чревния тракт, и същевременно постоянно се намирате в потиснато настроение, то дисбалансът в червата може да бъде виновник за вашите проблеми, свързани със здравословното ви състояние и желанието да посрещнете новия ден.

Някои бактерии в червата ви помагат да оставате във форма. Останалите действат разрушително на целия организъм. Кои са тези 5 разпространени оплаквания, които са свързани със заболяванията на стомашно-чревния тракт, и как да коригирате съществуващото положение.

1. Вирусите ви атакуват – виновни са червата

Общо 70% от функцията на имунната система е свързана с функционирането на червата. Слузта, която обвива червата, се състои от клетки на имунната система, т.нар. имуноглобулини – антитела, които са нещо като антипод на вирусите, и на чревните бактерии.

Ако постоянно боледувате на вирусните заболявания от простуден характер, то това означава, че имунната система на вашия организъм явно не е в ред, и храносмилателната ви система също не е в добра форма.

2. Бели се кожата на лактите и коленете, а кожата е на мехурчета

Симптоми като сърбеж и мехурчета, напомнят на екзема, която смятате да лекувате. Но всъщност се оказва, че в стомашно-чревния тракт са се появили проблеми.

Такива характерни признаци могат да свидетелстват за целиакия – непоносимост към белтъка глутен.

3. Зъбите ви се развалят

Никога зъболекар не ви е казвал, че емайлът на зъбите ви се е изтрил? В такива случаи следва да се обърнете незабавно към гастроентеролог.

Проблемите с емайла могат да са признак на киселинен рефлукс. Това често се съпровожда със следните симптоми:
• Болки в гърлото;
• Кашлица;
• Свистящо дишане;

Симптомите на ГЕРБ негативно влияят на състоянието на зъбите, особено на горните и долните кътници, защото киселината излиза от хранопровода и разрушава зъбите в задния отдел на устната кухина.

Известно е, че когато сладката храна разрушава емайла, на първо място страдат предните зъби.

4. Предразположени сте към депресии

Навярно сте чували за храни, които оправят настроението. А сега си представете, че има храни, които буквално ви съсипват настроението.

Това е свързано с факта, че определени типове бактерии в червата увеличават риска от възникване на тревожно разстройство и депресия.

Когато се размножават в голямо количество, „лошите“ бактерии активизират рецепторите в стомашно-чревния тракт, които предизвикват освобождаване на цитокини.

А за тях е известно, че са група хормоноподобни белтъци и пептиди. Синтезират се и се секретират от клетки на имунната система и други типове клетки.

Цитокините се насочват към главния мозък, където унищожават невромедиаторите и предизвикват появата на симптоми на депресия.

5. Усещате слабост

При 20% от хората, при които се наблюдава твърде голямо количество „лоши бактерии“, се появяват следните често следните симптоми:

• Подуване на корема;
• Диария и слабост в тялото;
• Болки в мускулите;

Твърде голямото количество „лоши“ бактерии може да влияе на способността на организма:

• Да извършва правилно храносмилателните процеси;
• Да разгражда храната;
• Да си набавя необходимите витамини и минерали от постъпващата храна;

Ако се чувствате постоянно изтощени и не разбирате каква е причината за това състояние, отидете на лекар и си направете изследвания на кръвта.

Ако симптомите на състоянието напомнят на разрастване на лошите бактерии в тънкото черво, лекарите често правят дихателен тест, който определя нивото на водорода и метана в кръвта.

5 повода да посетите гастроентеролог възможно най-скоро
4.5 (89.09%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2016 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи