5 причини да използвате мед вместо захар

Мария
Написана от Мария септември 28, 2015 22:09

5 причини да използвате мед вместо захар

Акценти:

  • Кръвна захар - мед
  • Обменни процеси - захар
  • Гликемичен индекс - пчелни продукти

Свързани:

loading...

За целебните свойства на меда е писано немалко. Пчелният мед притежава антибактериални, имуномодулиращи, противовирусни, антиоксидантни и други свойства, полезни за човешкия организъм.

Същевременно другият сладък продукт – захарта е прието да се определя едва ли не като отрова, тъй като в продължение на целия живот на човека нанася осезаема вреда на неговото тяло. Защо обаче медът е много по-полезен от захарта?

Ето и 5 причини да използвате в ежедневното си меню мед вместо захар.

Причина №1 – калоричност на меда

Разбира се, можете да кажете, че калоричността на меда е по-висока от тази на захарта и ще бъдете напълно прави.

Действително в супена лъжица натурален мед се съдържат приблизително 64 килокалории, докато в същата порция захар 46 килокалории. На фокус е също и това, че медът е доста по-сладък от захарта.

Така употребявайки мед вместо захар през деня, нашият организъм получава приблизително 2 пъти по-малко калории.

Причина №2 – гликемичен индекс на меда

Това е показателят, който показва как храната въздейства на нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс на храните, които ние употребяваме постоянно създава риск от възникване на захарен диабет, проблем с теглото и със сърдечно-съдовата система.

Колкото по-нисък е индексът толкова по-бавно организмът поглъща захарта, съответно тази храна е по-здравословна. Така например гликемичният индекс на захарта е 70 единици, а на меда 49.

Употребата на голямо количество въглехидрати от диабетиците може да предизвика хипогликемия – недостатъчна наситеност на кръвта с глюкоза.

Причина №3 основните компоненти на меда

Съставките на меда са глюкоза и фруктоза – 72% от целия състав на меда. За тяхното усвояване не е необходим инсулин, затова рискът от натоварване на панкреаса не съществува.

Попадайки в организма на човека тези съединения не изискват допълнително преработване в стомашно-чревния тракт, следователно правят икономия на енергия.

Те бързо се абсорбират и се усвояват почти напълно, както впрочем и другите вещества, присъстващи в състава на меда.

Според диетолози животът ни бива да бъде изпълнен изцяло с ограничения. Най-добре е да се глезим със сладки неща през първата половина на деня и да избираме по-безопасните от тях за фигурата – сушени плодове, мед, ягодов мус.

Причина №4 – медът стимулира обменните процеси

Затова диетолозите препоръчват да се използва мед вместо захар, ако желаете да отслабнете. Вода с лимон и мед сутрин на гладно – това е древна индийска рецепта за отслабване, описана още в Аюрведа.

Такава напитка може да се приема няколко пъти на ден, но не по-рано от 30 минути пред първото хранене. Нарязан на филийки джинджифил също може да се използва заедно с мед за стимулиране на обменните процеси.

Причина №5 – медът повишава имунитета

Пчелният продукт въздейства благоприятно на защитните сили на организма. Още е полезен и като укрепващо целия организъм средство.

Медът благотворно влияе при нервно изтощение, помага при сърдечни и стомашни заболявания, такива на черния дроб. Омекотява лигавиците и затова се препоръчва при много простудни заболявания.

Същевременно захарта понижава имунната система и то с цели 17 пъти. Колкото са по-високи нивата на кръвната ви захар, толкова по-слаб е имунитетът ви.

Сега вероятно разбирате защо медът е по-полезен от захарта. И като за последно, да добавим –в захарта практически няма полезни вещества.

Мария
Написана от Мария септември 28, 2015 22:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи