5 причини да се обърнете към лекар специалист по проктология

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 21:49

5 причини да се обърнете към лекар специалист по проктология

Акценти:

  • Проктолог - специалист
  • Анално отвърстие - изменения
  • Запек - затруднения при изхождане

Свързани:

Според различни данни около 30-50% от хората над 25 години страдат от проктологични заболявания. Още около 30% в една или друга степен са усещали неприятни симптоми.

При първите признаци на неразположение консултацията на проктолог и съвременната диагностика на проктологичните патологии помагат за предотвратяване на тежки заболявания – от хемороиди до рак на правото черво. Какви симптоми трябва да послужат за аргумент да си запишете част за преглед при проктолог?

1. Болки в областта на задното отвърстие и на правото черво

Неприятни усещания, дискомфорт, болезненост в областта на ануса по време на ходене, продължително стоене, постоянно или възникващи периодични остри и тъпи болезнени усещания. Също поява на болки по време на изхождане.

2. Отделяне на кръв от правото черво

Оцветяването на тоалетната хартия в червения цвят, поява на кръв в изпражненията, жили слуз и гной във фекалните маси, следи от необичайни секрети от аналното отвърстие върху бельото. Всеки от тези симптоми е важна причина да се потърси специалист.

В повечето случаи заболяванията, предизвикващи кръвотечения, не застрашават живота, ако тяхното лечение започне в ранен стадий. Освен това непосещаването на проктолог увеличава броя на хората с онкологични заболявания.

3. Запек и затруднения при изхождане

Проблемите при изпразване на дебелото черво, честата констипация, усещане за непълно изпразване на червата след посещение на тоалетната или напротив – чести изхождания, диария, невъздържание на фекалните маси и на чревни газове, безпричинно течен фецес, лъжливи позиви за изхождане, а също и редуване на състояния със запек и с течни изпражнения.

Тези симптоми впоследствие могат да доведат до развитие на заболяване и необходимост от операция.

4. Болезнено образувание в областта на ануса

Появата след изхождане на подутина или на закръглено образувание от аналното отвърстие. При наличие на хемороиди усложненията настъпват внезапно, без предупреждения, и ако хемороидалния възел е станал напрегнат, твърд и силно болезнен или от него се е появило кръвотечение, то трябва незабавно да се обърнете към специалист по проктология.

Появата на болезненото образувание може да е първи признак на развитие на остро гнойно възпаление – парапроктит, което налага спешна интервенция.
В периода след раждане при жените хемороидите са изключително разпространен проблем.

Типични ранни симптоми на това заболяване са сърбеж, неприятни усещания в аналната област, болезненост при изхождане, слузести, а впоследствие кървави течения от правото черво. Не се бойте да се обърнете към лекар, лечението на хемороиди е възможно и по време на кърмене.

5. Травма на аноректалната област и естетическо изменение на зоната на перинеума и на аналното отвърстие

Чужди тела в правото черво. Наранявания, порязвания и прочие увреждания на аналната област с нарушаване на целостта на кожните повърхности и на лигавиците или без тях. Появата в тази област на кондиломи, папиломи и фисури.

В случай, че са установени подутини и уплътнения около или в ануса, е възможно да се дължат на попадане на чужди тела в правото черво, които не е възможно да излязат навън по естествен начин.

Не се опитвайте сами да се опитвате да ги извадите, тъй като има голяма вероятност от увреждане на нежната лигавица на ануса и възникване на възпалителен процес.

Препоръчително е веднага да се обърнете към лекар.
Проктологичните заболявания е много по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват.

5 причини да се обърнете към лекар специалист по проктология
4.5 (89.18%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 21:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи