5 причини защо не трябва да четете и гледате новини

Мария
Написана от Мария април 6, 2015 15:32

5 причини защо не трябва да четете и гледате новини

Акценти:

  • Новини - вредни за здравето
  • Новости - токсични
  • Новини - наркотично действие

Свързани:

„Не четете до вечеря съветски вестници“ – знаменитият цитат от „Кучешко сърце“ – известна повест от Михаил Булгаков – автор на световноизвестния роман „Майсторът и Маргарита“. Е с изключение на само малко, за да не изпускате напълно всичко онова, което се случва около вас. Но ако започнете да гледате и четете новини няма да ви остава нито време за работа, нито за общуване, нито за творчество.

Но бъдете потребители на новини и ето какви са причините за това според британски учени:

• Новините са вредни за вашето здраве

Тяхното четене или гледане води до поява на страх и агресия, възпрепятства реализацията на творческия потенциал и лишава човек от способността да мисли задълбочено. Новините са същото, каквото е и захарта за тялото.

Те лесно се усвояват. Медиите ни хранят с малки късчета от тривиални фактори, които всъщност изобщо не ни касаят и не заслужават вниманието ни. Ето защо ние никога не се чувстваме заситени.

За разлика от четенето на книги и дълги журналистически статии, над които ни се налага да разсъждаваме, ние можем да „погълнем“ огромно количество напълно „празни“ новини.

• Новините нямат значение

Приблизително от около 10 000 истории, които вие сте прочели през последните 12 месеца, назовете една, която ви е давала възможност да вземете по-добро решение за нещо, сериозно влияещо на вашия живот, кариера или бизнес.

Всъщност, потреблението на новини – това е конкурентен недостатък. Колкото по-малко вие употребявате новини, толкова повече предимства ще имате.

• Новините са токсични за вашия организъм

Новинарският поток е бащата на всички познавателни грешки, породени от жаждата за потвърждение. Ние ставаме излишно самоуверени, поемаме абсолютно глупави рискове и не преценяваме възможностите.

Нашият мозък жадува за истории, които имат смисъл, дори и ако те не съответстват на действителността. Всеки журналист, че пазарът съществува благодарение на Х или дадена компания е обявила фалит заради Y със сигурност изобщо не е запознат с фактическата ситуация.

Изобщо не е приемлив подобен евтин начин за „обяснение“ на света или на всеки един факт.

• Новостите потискат способността на човек да мисли

Мисленето или разсъждението изисква концентрация. За да бъде съсредоточен човек е необходимо той да бъде прекъсван. А новините са специално разработени да ви прекъсват.

Те са подобни на вируси, които крадат вашето внимание, за да постигнат собствената си цел. Новините намаляват броя на мислещите хора и сериозно влияят на паметта. И тъй като новостите нарушават концентрацията, те способстват и за отслабването на познавателните способности на човека.

• Новините действат като наркотик

Узнавайки, че се е случила някаква катастрофа, ние искаме да разбере и как ще завърши то. Запомняйки стотици сюжети от новините, ние все по-трудно ще можем да контролираме този стремеж.

Учените бяха свикнали да мислят, че връзките между 85-те милиарда неврони в нашия мозък окончателно са се формирали в момента, в който ние навлизаме зрялата си възраст. Но сега вече е ясно, че това не е така. Нервните клетки редовно разрушават старите връзки помежду си – синапси, и образуват нови.

Колкото по-голямо количество новини ние четем или гледаме, толкова повече ние тренираме невронните връзки, отговарящи за повърхностното запознаване и изпълнение на множество задачи, игнорирайки тези, които отговарят за по-задълбоченото запознаване и съсредоточеното мислене.

5 причини защо не трябва да четете и гледате новини
4.5 (90.26%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 6, 2015 15:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи