5 причини защо прабаба ти е била по-здрава от теб

Калина
Написана от Калина август 24, 2014 16:54

5 причини защо прабаба ти е била по-здрава от теб

Акценти:

 • Активност
 • Приготвяне на храната
 • Хранила се е здравословно без да си го поставя за цел

Свързани:

На бас, че познавате не един човек с алергии към най-различни неща – цветя, прах, ядки, яйца, кучета и котки. Или пък някой с екзема. Или може нещо подобно. Също така, най-вероятно вашите прабаби никога не са имали такива проблеми.

До голяма степен това се корени в начина на живот и храната, които са били твърде различни от днешните. Всъщност прабаба ви не е била супер-герой от комиксите, тя просто е живяла различно.

Ето 10 идеи защо прародителите ви са били в по-добро здраве от вас и как да промените това:

1. Прабаба ви никога не е пазила диета

Можете ли да си представите прабаба си да седне и да брои колко калории е изяла днес? Не, за бога! Обзалагам се, че доста би се смяла на тази идея.

За съжаление, повечето от нас са израстнали с мисълта, че трябва да броиш калории и да гладуваш за да постигнеш целите си. Но да помислим логично – не всички калории са еднакви. 100 калории от шоколад са различни в сравнение със 100 калории от авокадо. Не са калориите тези които се гледат, а качеството на храната.

 

2. Яла е истинска храна

Генетично модифицирани храни, оцветители, консерванти, добавки, аромати, подобрители. Всички тези неща биха се сторили на прабаба ви съвсем чужди и непознати.

Все едно да седнете да и говорите за Туитър. Или за Фейсбук. Тя не се е нуждаела от специален радар за да ги засече, просто защото за нея тези неща не са съществували. Хранела се е с това, което природата е давала – естествени плодове и зеленчуци, риба, месо, мляко. Всичко напълно натурално.

 

3. Била е много по-активна

За разлика от вас, вашата прабаба не е прекарвала целия ден на компютъра в офиса, а после останалата част от деня – вкъщи, пред телевизора. Налагало и се е да се движи повече и да стои по-малко на задните си части. Опитайте се да се движите повече. Да, в условията на съвременния живот това е трудно, но постарайте се да ставате от компютъра на всеки 30 минути и да се разтъпквате.

4. Намирала е време за готвене

Живеем във време, в което, кой знае защо, всеки се хвали колко е зает. “Ооо, много съм заета за да готвя!”. Или “Толкова съм заета, че приготвям на бързо едни полуготови спагети…”. Всичко това са глупости. Човек винаги може да намери време да си приготви нещо просто, което не отнема часове. Всъщност има много малко неща, които са по-важни от консумацията на истинска храна. Така че просто отделете малко време за това.

Прабаба ви е живяла здравословно, без да се старае да прави това
5. Умният маркетинг не е влияел върху избора и на храна

Думи като “нискомаслено”, “нискокалорично”, “без захар” никога не са присъствали в нейния речник. Това са модерни концепции, които ви подвеждат, че правите нещо здравословно.

Но не се заблуждавайте. Когато видите, че нещо е без мазнини означава, че просто мазнината е заменена със захар. А когато видите, че дадена храна е нискокалорична не си мислете, че е задължително здравословна. Храните, които са без захар, обикновено са пълни с подсладители, което е изключително вредно за здравето. Това няма да е по-полезно за вас от кучешка храна.

Има много неща, които да научим от нашите прадеди. Нищо не ни пречи да запазим модерния си начин на живот и да го съчетаем с неща, които са по-добри за нашето здраве и които сме виждали от нашите прабаби. Никой не ви кара да мислите като своите прародители или да носите огромните и претрупани бабини дрехи – просто вижте се е хранила тя и как е приготвяла храната си.

5 причини защо прабаба ти е била по-здрава от теб
4.6 (91.88%) 64 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 24, 2014 16:54
Напиши коментар

6 коментара

 1. Недялко Грозев февруари 28, 12:23

  Моята баба не се е будила от часовник!

  Отговори на този коментар
  • Радомир Парпулов март 2, 07:38

   И двете ми баби имаха много деца и нямаха часовници. Отгледаха и доста внучета. Естествено не пушеха. Винаги бяха спокойни, защото денят им беше дълъг.
   Светла им памет и мир на праха им!

   Отговори на този коментар
 2. Десислава март 1, 14:30

  И са дишали 500000 пъти по-чист въздух, и по чиста вода са пили, направо от извора, кладенеца, а не от чешмата или бутилирана. Храната е била по-чиста, сега като готвим, продуктите са други, водата е друга, въздуха е друг. Работили са на нивата, не зад бюрото и пред компютъра. И хиляди, хиляди още причини, ама хайде да гледаме напред вече, времето назад не можем да върнем, да видим какво можем да направим за напред, да подобрим състоянието 🙂 Мир, Любов и Живот на всички!!!

  Отговори на този коментар
 3. Жана март 2, 11:45

  За какво точно са ви имейлите?!!?!?!?! А за бабата и прабабата – всичко това е така, днес в храната има само … е, няма как да го нарека по друг начин, лайна, от които не само дебелееш, а направо се поболяваш. Така, че няма никакво място за сравнение. И най-важното – нямали са малоумни началници на главите си! Политиците изобщо не са ги интересували и от „нерви“, тоест прословутия днес „стрес“ са се оплаквали само „коконите“! И не защото наистина им е било „нервенено“, а от префъ рцунване 🙂

  Отговори на този коментар
 4. ivan март 3, 07:24

  sushto taka sa iali povecheto zelenchutsi kiseli mleka, sirena i meso koeto predi da bude zakoleno e bil hraneno s chist furaj koito e bil otgledan bez nikakvi izkustveni torove i tretirano bez nikakvi preparati i t.n.

  Отговори на този коментар
 5. Змея октомври 28, 12:43

  Нашите баби и дядовци са живели по-добре защото са били обикновени хора, задоволявали са се с малко, живели са скромно и от сърце. Чистата храна, вода и въздух са били бонус към това. Съвременния човек се възпитава да е алчен, да не се задоволява с нищо, да няма за него прегради и бариери и в резултат на това е винаги напрегнат, нервен и недоволен. На такъв човек каквато вода и храна да му дадеш, все ще е тая. Вътрешното спокойствие и мир са много важни за човек.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи