5 причини защо почивката край морето е полезна за здравето

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2014 11:23

5 причини защо почивката край морето е полезна за здравето

Акценти:

  • Въздейства ли положително на психиката разглеждането на снимки с природни пейзажи?
  • Реагира ли мозъкът на човека, когато гледа нещо в син цвят?
  • Близка ли е по състав морската вода с телесните течности?

Свързани:

Ако през изминалата 2014 година не сте отделили време и средства за почивка край морския бряг, то след тази статия най-вероятно ще ви се прииска през лятото на 2015 г. да го направите. Новата книга на Уолъс Никалс – резултат от 10-годишен труд и постоянни проучвания, се нарича “Син ум”.

Книгата показва колко силно е влиянието на водата върху човека и колко позитивно му се отразява нейната близост , независимо дали сме до нея, в нея или под нея.

Резултатите от проучванията показват, че близостта на водата ни кара да се чувстваме по-щастливи и стимулира мозъкът да отделя окситоцин, допамин и серотонин.

1. Човешкото същество е тясно свързано с водата от самото си създаване. Бебешкото тяло съдържа 75% вода. Докато остаряваме, нашите тела стават все по-сухи (водното съдържание пада на 60%), но мозъците ни все още запазват ¾ водно съдържание.

Изненадващо, но дори и костите ни са 31% вода! В черепната кутия човешкият мозък е разположен в прозрачна и чиста течност, наподобяваща вода.

Според Уолъс Никалъс, ние имаме специална връзка с водата, защото еволюционно произлизаме от океаните. Първо сме били водни създания, после сме започнали да пълзим, а накрая – да вървим.

Всъщност в началните фази на развитието си човешките ембриони имат дори хриле, които по-късно изчезват. Освен това, водата в клетките ни е много подобна до тази, която виждаме в морето.

Според Никалъс, тази връзка с водата ни кара да се чувстваме на правилното място винаги когато се намираме близо до воден басейн.

2. Когато сме край брега сме по-отпуснати

Намерете снимка на морски пейзаж без много хора – само море, вълни, птици. Погледайте я известно време. Не ви ли успокоява?

Научни изследвания показват промени в работата на мозъка докато човек наблюдава подобен природен пейзаж. Намаляват се хормоните на стреса, засилва се вътрешното усещане за спокойствие.

В същото време проучването показва, че при наблюдаване на снимка с градски пейзаж, много хора реагират с по-засилена активност на този дял на мозъка, който отговаря за отделянето на хормони на стреса.

Разбира се, всеки естествен пейзаж оказва успокояващ ефект и създава усещане за благоденствие, но морският пейзаж печели по точки.

3. Природните пейзажи печелят над градския ландшафт

И докато гледането на природни снимки има положителен ефект, то естествените пейзажи имат дори още по-силен ефект върху психиката.

През 2011 година било проведено проучване сред 22 000 души. Те трябвало да определят колко щастливи се чувстват в зависимост от това на какво място се намират.

Резултатите показали, че хората, които се намират сред природата, са много по-щастливи в сравнение с останалите, а онези намиращи се в близост до морето или до друг голям воден басейн били най-щастливи от всички.

4. Водата подмладява умореният ум

В част от книгата озаглавена “Вода, природа и оптимален ум” Никалъс обяснява колко бързо се изтощава човешкият мозък при съвременния начин на живот.

Според него един от най-добрите начини да “презаредим батериите” на изтощения ум е като прекараме известно време край морския бряг.

Той се позовава на проучване публикувано в списание Environmental Psychology през 1995 година

Проучването се концентрирало върху това дали студентите ще покажат по-добри резултати и представяне в училище, ако им се покажат природни пейзажи и съответно обичайният за повечето от нас градски ландшафт .

Използвани били стаи от общежития с гледки към парк, море, езеро или гора и съответно към улицата. Оказало се, че студентите в стаи с природни гледки получавали по-добри оценки и вниманието им е много по-изострено по време на лекции.

5. Синьото успокоява

Оказва се, че синьото е най-популярния и обичан цвят в света. Никалъс се позовава на проучване проведено през 2003 година сред 232 души от цял свят.

Попитани кой е любимият им цвят 42 процента от мъжете и 35 процента от жените казали, че преди всичко харесват синия цвят.

За Ниаклъс това не било изненада. Той счита, че това е съвсем нормално като се има предвид, че живеем на планета облечена в сини нюанси – море, небе, езера. Той твърди, че категорично може да се каже едно – синият цвят провокира положителен емоционален отговор.

Трансмитерите в мозъка, които реагират при гледката на син цвят, са същите тези, които са свързани с чувства като еуфория, радост, благоденствие и богатство.

Друго проучване цитирано от учения показва, че хората е по-малко вероятно да почувстват клаустрофобия или умора ако са в помещение със син цвят.

5 причини защо почивката край морето е полезна за здравето
4.6 (91.9%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2014 11:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи