5 принципа на хранене, които ще удължат живота ви

Мария
Написана от Мария март 19, 2015 08:39

5 принципа на хранене, които ще удължат живота ви

Акценти:

  • Хранене - принципи
  • Удължаване на живота
  • Режим на хранене - заболявания

Свързани:

Биохимикът Колин Кемпбъл се специализирал в изучаването на това как влияе храненето на здравето. Той израснал във ферма за производство на мляко, където основен хранителен продукт били млечните продукти. Кемпбъл учил в Корнелския университет, САЩ, а след това работил в MTI.

През 80-те години на миналия век той оглавил изследване, получило наименованието „Китайски проект“, в което учени от 3 държави по света изучавали влиянието на храненето и начинът на живот върху човешкото здраве и връзката на храненето с хроничните заболявания.

След получаването на резултатите от проведената от Кемпбъл и неговите колеги научни работа, той се превърнал в една от водещите фигури, пропагандиращи вегетарианството – според него растителните продукти притежават големи предимства пред тези от животински произход, които често нанасят и вреда на човешкото здраве.

През 2005 г. излязла неговата книга The China Study, която станала един от бестселърите на американския книжен пазар с продадени повече от 1 млн. екземпляра.
Принцип №1 – цялото е повече от сбора на съставните му части
Само когато храната се смеси с вашата слюнка, във вашия организъм започва вълшебният процес на храносмилането. Всяко от химическите вещества, съдържащи се в храната, започва по специфичен начин да си взаимодейства с останалите съединения в нея и във вашия организъм.

Това е безкрайно сложен процес и е невъзможно да се определи как именно си взаимодействат тези вещества.

Ние, може би, никога няма да установим как точно протича целия този комплексен процес.

В хода на еволюцията в човешкия организъм се е формирала много сложна система на химически реакции, насочена към получаването на максимална полза от храната в такава форма, в каквато тя съществува в природата. Може да бъде обявявана ползата от едно конкретно химическо вещество, но такъв опростен подход ще бъде заблуда.

Човешкият организъм се е научил да извлича за себе си най-важното от химическите вещества в храната, като една част не се усвояват, а други използва така, както сметне за нужно.

Принцип №2 – хранителните добавки не са панацея за здравето

Тъй като храненето представлява само себе си безкрайно сложен биохимичен процес, в който участват хиляди вещества, по-различен начин въздействащи на вашето здраве, малко вероятно е и дори почти невъзможно, отделните хранителни вещества, приемани като хранителни добавки да могат да заменят целите хранителни продукти.

Принцип №3 – почти всички хранителни вещества са по-добре представени в растителната храна, в сравнение с животинската

В хранителните продукти от растителен произход се съдържат много повече антиоксиданти, растителни фибри и минерали, отколкото в тези от животински произход. Фактически повечето храни от животински произход са почти напълно лишени от тези хранителни вещества.

Принцип №4 – гените сами по себе си предизвикват заболявания

Кемпбъл с голяма увереност заявява, че възникването на всяка конкретна болест е обусловена от гените. Те определят всичко това, което се случва в нашия организъм, както добро така и лошо.

Без съответните гени не би имало нито рак, нито затлъстяване, нито захарен диабет, нито сърдечно-съдови заболявания. И без гени не би имало живот.

Принцип №5 – режим на хранене, който предотвратява заболявания в ранни стадии, може също и да спомогне за преустановяването на тяхното развитие

Правилното хранене спомага да се достигне най-доброто здравословно състояние при който и да е стадий на което и да заболяване.

Кемпбъл и неговите колеги анализирали резултати от редица изследвания и установили, че храненето с пълнозърнести храни способства за излекуването на сърдечни заболявания в напреднал стадий.

5 принципа на хранене, които ще удължат живота ви
4.5 (90.45%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 19, 2015 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи