5 разлики между симптомите на предменструален синдром и бременност

Калина
Написана от Калина август 4, 2015 09:07

5 разлики между симптомите на предменструален синдром и бременност

Акценти:

  • Каква е разлиакта между предменструален синдром и бременност?
  • Как да различим симптомите на предменструалния синдроми бременноста?
  • Какво ни казва тялото ни, когато сме в месечен цикъл?

Свързани:

Знаете ли как да разграничите симптомите на предменструален синдром и тези на ранна бременност? Причината за объркването се дължи на факта, че и двете състояния имат подобни симптоми.

Предменструалният синдром (ПМС) е група от симптоми, свързани с появата на менструационния цикъл. Обикновено симптомите на ПМС се появяват от една до две седмици преди менструацията и спират след като тя започне.

Болка в гърдите

По време на ПМС се наблюдава подуване и болезнено усещане, което е характерно за втората половина на менструационния цикъл.

По време на менструация жените проявяват симптоми, които варират от леки до тежки. Най-тежки симптоми се наблюдават преди менструация и изчезват веднага след или по време на цикъл, когато нивата на прогестерона се понижат.

В този период тъканта на гърдите може да се промени, като стане неравна и плътна, особено във външните райони. Може да се появи усещане за увеличаване на размера на гърдите, както тежест или болка.

По време на ранната бременност отново се наблюдава болезненост в областта на гърдите, чувствителност при допир и усещане за плътност или тежест. Тези симптоми могат да се забележат от една до две седмици след забременяване и могат да продължат докато нивата на прогестерона се покачат поради бременността.

Кървене

По време на предменструалния синдром не се наблюдава кървене. По време на менструационния период кървенето е забележимо по-силно и има продължителност до една седмица.

По време на бременност един от първите признаци е леко вагинално кървене или зацапване, което обикновено има розов или тъмнокафяв цвят. Появява се между 10 и 14 ден след зачеването и обикновено не се наблюдава силно течение. То продължава няколко дни, но е значително по-кратко от месечния цикъл.

Гадене

При ПМС, когато менструацията закъснява, не би трябвало да се наблюдава гадене или повръщане. Тези симптоми са присъщи за ранната бременност.

Сутрешното гадене е класически признак за ранна бременност.  Пристъпите на гадене започват най-рано три седмици след забременяване. В някои случаи се наблюдава повръщане, но не е задължително. Според проучване на Американската асоциация за бременност не всички жени изпитват сутрешно гадене, а понякога може да се появи по всяко време от деня.

Глад или липса на апетит

По време на предменструалния период може да забележите, че хранителните навици се променят. В този период може да изпитате желание да консумирате шоколад, въглехидрати, захари, сладки или солени храни, а в някои случаи се наблюдава пристъп на глад.

Ако сте в период на ранна бременност също ще забележите промяна на хранителните си навици, която обикновено се изразява в липса на апетит или отвращение към определени миризми и вкусове, включително и при любимите ви до момента храни. Тези симптоми могат да продължат до края на бременността.

Спазми

При ПМС е възможно да почувствате крампи, които се появяват между 24 и 48 часа преди менструацията. Болката намалява по време на цикъл, но изчезва след края на месечния ви период.

В началото на бременността, може да изпитате леки спазми, подобни на тези, които получавате по време на цикъл, но усещането ще се прояви в долната част на стомаха или гърба. Обикновено спазмите продължават от седмици до няколко месеца.

Най-добрият начин да определите дали имате симптоми на ПМС, или ранна бременност е да си направите тест за бременност. По този начин ще проследите вашите симптоми и лесно забележите, когато има промяна. Ако имате въпроси или притеснения се обърнете към лекар.

5 разлики между симптомите на предменструален синдром и бременност
4.3 (86.38%) 47 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 4, 2015 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи