5 съмнителни тенденции в медицината

Мария
Написана от Мария ноември 24, 2015 20:11

5 съмнителни тенденции в медицината

Акценти:

  • Детокс-диети - опасни
  • Трасдермални пластири - показания
  • Таблетки от плацента - неефективност

Свързани:

Популярен не означава полезен. Прекалено големият ентусиазъм на хората по модните тенденции в медицината може да изпразни портфейлите им и същевременно да изложи на риск здравето им.

1. Плочки на корема

Колкото и коремни преси да прави човек – мазнините няма да изчезнат, такава е човешката физиология.

Справянето с излишъка от подкожната мастна тъкан в конкретна област е възможно само, след като се отслабне като цяло. А за това е необходимо търпение, правилно хранене и спорт.

За съжаление, малко са хората, които могат да се похвалят с балансиран подход към собственото си здраве – мастната тъкан при много бързо отслабване „се стапя“ буквално за няколко месеца.

Но цената на този резултат е нарушаване на хормоналния фон, разреждане на менструациите до пълната им липса и гастрит.

Сдобиването със здрава коремна преса е резултат от продължителен процес, изискващ месеци умерено физическо натоварване и балансирано хранене, без да се говори, че поради генетични особености не при всяка жена, пресата би могла да видима, дори и ако тя отслабне прекалено много.

2. Безглутенови и безлактозни диети

От диета без глутен се нуждаят само хора с целиакия, но генът, отговарящ за предразположеността към заболяването, се среща при 0.5-1% от населението.

Но противно на това, производството безглутенови продукти нараства с всеки изминал ден.

Често потребителите не се досещат, че съдържанието на глютен се скрива, а съдържанието на растителни влакна и витамини в диетичните продукти е минимално, затова пък калоричността им е внушителна.

Но рекламата оказва на подсъзнанието вълшебен ефект – и ръцете сякаш сами ни теглят към безглутеновите бисквити.

Диетологът Катрин Талмадж посочва, че много нейни клиенти, придържащи се към безглутенови диети, страдали от запек, дефицит на витамини и минерали.

А когато преминавали към обичаен хранителен режим, състоянието им съществено се подобрявало.

Нито една диета не трябва да се назначава самоволно. Например, слабителното действие на млякото – още е повод човек да се отказва от високата хранителна стойност на лактозата.

Непоносимостта към нея може да се потвърди само от лекар въз основа на проведени изследвания.

3. Детокс-диети

Прочистването на организма днес е изключително популярно.

Холивудските звезди и модните списания се надпреварват да споделят съвети как човек да се избави от токсините, да се отърве от няколко килограма и да направи така, че кожата му да засияе.

Най-често за постигането на тези цели се използват парливи чушки, изцедени сокове от пресни плодове и зеленчуци и прочие „чудодейни“ съставка.

Според диетологът Майкъл Смит, детоксикацията – не е нищо повече от един красив мит. А понякога и просто вреден.

Ако вашата цел е да свалите килограми, детокс-диетите ще ви помогнат да се справите с няколко, но в скоро време ще си ги получите обратно.

Особено много следва да се пазите „прочистване“ на черния дроб. Всички „прочиствания“ предполагат загуба на течности и „промиване“ на минерали, предупреждава Смит.

Не трябва да се нарушава ходът на естествените процеси – черният дроб, бъбреците и червата отлично се справят с разграждането и изхвърлянето на токсичните вещества.

4. Таблетки от плацента

Екзотичната мода за прием на хапчета от сушена плацента се появява още през 70-те години на миналия век.

Феновете на съмнителния метод твърдят, че помагат за по-бързото възстановяване след раждане и за увеличаване на количеството на кърмата и за подобряване на качеството ѝ. Но учените не успяха да открият никакви данни в подкрепа на тези твърдения.

5. Трансдермални пластири

Създава се впечатление, че лечебните лепенки могат да се справят с всякакви заболявания – от хемороиди до главоболие. Но учените са категорично, че тези пластири нямат никакви такива показания.

5 съмнителни тенденции в медицината
4.4 (88.84%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 24, 2015 20:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи