5 съвета как да приемем стареенето

Мария
Написана от Мария август 29, 2016 22:34

5 съвета как да приемем стареенето

Акценти:

  • Личен живот - място
  • Натрупване - работа
  • Активност - физически

Свързани:

Във времената на пластичната хирургия и индустрията на красотата привлекателността човек може да съхрани до дълбоки старини. Но да живееш в съгласие със себе си е съвсем друг въпрос.

Днес ще ви разкажем как да получавате пълно удоволствие от живота от всяка възраст.

1. Страхувате се, дори и да не изглежда така

Нито един човек не е способен напълно да приеме стареенето. Съмненията и опасенията пред неизвестността ще остават винаги – в подсъзнанието винаги стои страхът от смъртта.

И психолозите са убедени, че колкото по-успешен е един човек, толкова по-силен става този страх.

Британският биолог, професор от Лондонския университетски колеж Люис Уолперт, който отдавна е минал 80 години, обобщил данните за природата на стареенето и стигнал до парадоксалния извод – едва към 70-тата година настъпва пика на щастието.

В средна възраст човек е във водовъртежа на събития, които му отнемат твърде много време и сили, но приблизително от 45-тата си година започва да гледа на нещата по-спокойно и окончателно достига душевна хармония към 74-тата си година, отбелязва Уолперт в своята книга „Изглеждате прекрасно“.

Най-важното, според учения, е позитивното отношение към стареенето, тогава и на клетъчно ниво ще има по-малко проблеми.

Животът на българския пенсионер със сигурност се различава съществено от задграничните реалности, но дори в родните условия може да се съхрани душевно равновесие и старостта да се приеме с гордо изправена глава.

2. Вземайте повече

Психолозите са убедени, че вътрешната неудовлетвореност със „своето богатство“ идва от загуба на идеали и… смисъл на живота. Каква цел си поставят много в млада и средна възраст?

Да изгледат и да вдигнат на крака деца. Но децата порастват и се отделят, а родителите продължават да живеят както преди.

Оказва се, че след 60 години е времето, когато човек може да се посвети изцяло на себе си, и да превръща в действителност най-невероятните си желания – да танцува, да изучава чужди езици, по възможност и да пътешества.

Но обикновено, колкото и странно да изглежда, без значение материално и социално положение, хората на тази възраст мислят за най-прозаични неща.

3. Останете физически активни

Намаляването на двигателната активност удря по физическото и емоционалното здраве. Дори, ако ви е трудно да направите първата крачка, направете я.

Започнете да се движите – запишете се на танци, летният сезон вече е на финала, но през следващата година можете да опитате и плуване.

4. Общувайте в смесени компании

Чували ли сте какво говорят в поликлиниките и по лафките? За болежките, които ги мъчат, за политиката, за това кой кого убил, и колко е страшно да се живее, само негативизъм, накратко.

Оптималното решение – да общувате в смесени компании. В миналото имаше туристически походи, на тях ходеха хора на различни възрасти.

Младите хора се възползвали от опита на старите, за сметка на това пък младежите карали старите да забравят за болежките си.

5. Работете

Може да е дошло време да използвате натрупания да използвате натрупания опит и да започнете собствена дейност. Голяма или малка, самостоятелна или с помощта на внуците – не е важно.

6. Оставете място за личния живот

„Твърде стара съм за това“, „на кого съм му нужна“, „време е вече да мисля за ония свят“ – най-лошите убеждения, които можем да си дадем в старостта.

5 съвета как да приемем стареенето
4.6 (91%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 29, 2016 22:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи