5 заболявания, които „подмладяват“

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 08:33

5 заболявания, които „подмладяват“

Акценти:

  • Физическа активност - укрепване на кости
  • Подагра - рискови групи
  • ССЗ - водеща причина за смъртност

Свързани:

Нашите предци загивали според сегашните разбирания млади, вината за това била на тежките инфекции и травми. От тогава много неща са се променили.

В миналото са останали страшните епидемии, а тежкият труд беше заменен от компютри и офисни кресла, а старите заболявания се заменят от нови.

Смята се, че много от тях са започнали да се разпространяват поради увеличаване на продължителността на живота и застаряването. Но патологиите, от които по-рано страдали хора в по-напреднала възраст, днес все по-често се установяват у млади хора.

1. Остеохондроза на гръбначния стълб

Това заболяване се характеризира с развитие на дегенеративно-дистрофичен процес в междупрешленните дискове.

Тяхната височина намалява, в околните тъкани се развива възпаление, в резултат на което страдат изходящите от междугръбначните отвърстия нервни коренчета. Възникват болки, нарушения на движенията и на чувствителността.

В известен смисъл остеохондрозата може да се нарича преждевременно остаряване на гръбначния стълб.

По-рано се смяташе, че остеоходрозата е за тези, които са прехвърлили 40-те си години. Днес това заболяване се среща дори при деца и подрастващи, все по-често при млади хора – до 30-годишна възраст.

2. Остеопороза

Това заболяване някога се считаше за характерно за много възрастни хора. Днес рискът е много висок при хора над 35-годишна възраст и при жените в постменопауза.

Остеопорозата – това е понижаване на плътността на костните тъкани. Поради което костите стават по-крехки.

Сред основните причини за заболяването са заседналия начин на живот, недостиг в организма на калций и на витамин D, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, поради което се нарушава абсорбцията на калция.

До определен момент остеопорозата не се проявява. Но с времето води до патологични фрактури, които възникват при минимално травмиращо въздействие.

Как да предотвратите?

• Организмът на възрастния човек е необходимо да получава 1000-1200 мг калций дневно. Голямо количество от този минерал се съдържа в млякото, изварата.
• Да осигурите на организма си витамин Д ще спомогне честото пребиваване на свеж въздух, консумацията на черен дроб и яйчени жълтъци.
• По възможност се откажете от цигарите;
• Физическата активност ще спомогне да укрепите костната си тъкан;

3. Сърдечно-съдови заболявания

ССЗ – на първо място сред причините за настъпване на смърт, въпреки това в България за периода 2001-2011 година се наблюдава съвсем минимално понижение на показателят причина за смърт поради заболявания на органите на кръвообращението – от 67.0 до 66.1% от смъртните случаи през 2011 година.

Атеросклерозата, артериалната хипертония, инсултите, инфарктите все по-често се диагностицират при млади хора.

Според статистиката на СЗО днес от артериална хипертония страда всеки 3-ти човек в света. На възраст 20-39 години – всеки десети, на възраст 50-59 години – всеки втори.

4. Меланом

Представлява разновидност на рак на кожата, който се образува от пигментните клетки – меланоцити. Това е много агресивно и опасно онкологично заболяване – то рано дава метастази и води до смърт.

Една от главните причини за меланомът е ултравиолетовото облъчване на кожата. Продължителното пребиваване на слънце и честото посещение на солариуми повишава разпространеността на това заболяване сред младите хора.

Но последните изследвания внесоха голямо обърквания в това разбиране за причините за меланомата, тъй недостатъчното излагане на слънчева светлина и ниски нива на витамин D също могат да станат причина за злокачествено заболяване на кожата.

5. Подагра

Заболяването е известно още от 5-ти век преди новата ера, но тогава е било изключително рядко. Това е разновидност на артрит – възпаление на ставите, предизвикано от отлагането в тях на пикочна киселина.

От 40-те до 70-те години на 20-ти век също било рядко заболяване и се срещало предимно при мъже от 40 до 60-годишна възраст. В последните десетилетия все по-често се среща при жени и млади хора.

5 заболявания, които „подмладяват“
4.4 (88.57%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи