5 заболявания, предавани по майчина линия

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:56

5 заболявания, предавани по майчина линия

Акценти:

  • Мигрена - генетична връзка
  • Заболявания на сърцето - възможни причини
  • Депресия - психически заболявания

Свързани:

Учени от различни държави съставиха списък с наследствените заболявания, които се предават по женска линия.

1. Мигрена

Генетична връзка – от 70 до 80%, такъв е рискът от наследяване на това неприятно заболяване, твърди доктор Кейт Хенри от Нюйоркския университет.
Причина – неотдавна беше открит специфичен ген, предизвикващ мигрена.

Ако той функционира неправилно, то факторите на околната среда – шум, кофеин и др., могат лесно да пробудят центровете на болка в мозъка, „отговорни“ за мигрената.

Какво да направите?

Наблюдавайте какво именно предизвиква мигрена във вашия случай и по възможност избягвайте тези фактори.

Както е известно, много от страдащите от мигрена са много чувствителни към такава храна като шоколад, кафе, сирене, цитрусови плодове и червено вино.

Хормоните също имат значение – покачването или обратно понижаването на нивата на естрогена и прогестерона в рамките на менструалния цикъл предизвикват мигрена.

2. Рак на гърдата

Генетична връзка – 15%

Причина – набор от мутиращи гени. При това рискът от наследяване на това страшно заболяване се увеличава, ако кръвен родственик е заболял в млада възраст.

Какво да направите?

В някои държави на жените, в чиито семейства е имало болни от рак се предлага генетично изследване за откриване на мутирали гени. Понякога жените в такъв случай веднага избират премахването на млечните жлези.

Нужно е да се помни, че върху развитието на рака на гърдата влияе приемът на хормонални лекарства и контрацептиви, а също и тютюнопушенето и алкохолът. Според изследване на британски учени тютюнопушенето е виновно за повече от 25% от всички смъртни случаи от рак във Великобритания.

Употребата на повече от 2 питиета алкохол от жените, тоест 80 грама силни спиртни напитки или 2 бутилки светла бира, повече от 2 пъти седмично, способства, според данните на изследователите, рискът от заболяването със 7%.

3. Депресия

Генетична връзка – 10-30% в зависимост от типа депресия. Например, циклотимия, тоест сезонна депресия сезонната депресия, се предава по наследство по-често от ангедоничната депресия – загуба на чувство за радост от живота.

Причина – психическите заболявания – включително и депресията са понякога семейни патологични състояния. Учените открили група гени, което е възможно да играят роля в развитието на депресия. Те блокират образуването в мозъка на серотонин – хормон на щастието, който регулира нашето настроение.

Какво да правите? Избягвайте прекалената умора, злоупотребата с алкохол и старайте с всички сили да не попадате под прекомерното влияние на вашата майка, която страда от депресия.

Много често такива хора предизвикват постоянно своите най-близки и най-уязвими роднини. Настроението и поведението на депресираните причинява симптоми на депресия и при техните близки и уязвими роднини. Но лекарите успокояват, че дори и да имате гена на депресията, то съвсем не е задължително тя да се прояви при вас.

4. Ранна менопауза

Генетична връзка – 70-85%

Причина – за този процес са отговорни цели 4 гена. Средната възраст за настъпване на менопаузата е 51-53 години, но при някои жени, приблизително при 1 от 20, настъпва по-рано до 46-годишна възраст.

Какво да направите?

За съжаление, нищо не може да спре този процес. Но съществуват множество способи за неговото забавяне – фитотерапия и хормонална заместителна терапия.

5. Заболявания на сърцето

Генетична връзка – 20%
Причина – ако майката е получила сърдечен пристъп, то и при дъщерята рискът да развие сърдечни заболявания с напредването на възрастта нарастват.

5 заболявания, предавани по майчина линия
4.5 (90.39%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи